Véget ért a kamatplafon, azonnal drágította a lakáshiteleket az OTP

2024. június 29. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Június végével kifutott a lakossági hitelekre vonatkozó önkéntes kamatplafon. Ennek részeként január elseje óta a lakáscélú hitelszerződéseknél 7,3 százalékban maximálták a THM-et, vagyis ennél drágábban nem adtak el lakáshitelt a bankok. Ez a gyakorlatban nagyjából 7 százalékos kamatszintet jelentett.

A Bankmonitor szúrta ki, hogy július elsejétől az OTP fix kamatozású lakáshitelénél a kamat mértéke 6,99 százalékról 7,99 százalékra nőtt. Vagyis kamatplafon kivezetése után az első adandó alkalommal egy százalékponttal drágították a lakáshiteleket.

A 7,99 százalék persze csak a hivatalos ajánlat, ehhez képest több tényező, de elsősorban a jövedelem függvényében hozzá lehet jutni olcsóbban is ugyanahhoz a hitelhez. A minimális kamatszint tehát így is 6,67 százalék marad, ezt várhatóan a magas jövedelműek tudják majd igénybe venni. A 7,99 százalékos kamat pedig a rosszabb hitelképességű ügyfeleknek dukál majd.

Az OTP a legnagyobb lakossági bank Magyarországon, a döntésük így várhatóan befolyásolni fogja a többi bank kamatmeghatározását is. A Bankmonitor szerint valószínűleg a többi bank is az alacsonyabb hitelképességű ügyfeleknek emel majd kamatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!