Ötven bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank

2024. május 21. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Ötven bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden. A kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentették – írta az MTI.

A legutóbbi, áprilisi kamatdöntő ülésen is 50 bázispontos monetáris enyhítésről döntött a testület, ez volt az egyetlen döntési opció, a tagok egyhangúlag támogatták a javaslatot.

Az előző ülést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta, hogy a változékony kockázati környezet továbbra is óvatos és türelmes megközelítést tesz szükségessé a kamatpolitikában. Hozzátette, hogy áprilisban új szakaszba lépett a monetáris politika, a korábbinál lassabb ütemben haladva, hónapról hónapra adatvezérelten döntenek az alapkamat további mérsékléséről. Június végére a 6,5-7 százalékos alapkamat elérését továbbra is reálisnak nevezte.

A kamat emelése vagy csökkentése az MNB legfontosabb eszköze arra, hogy hatással legyen a gazdaságra. Ezzel tudja az MNB leginkább befolyásolni a pénzkínálatot a gazdaságban, így a kamat emelésével csökkenteni lehet az inflációt. Ezért emelte 2021-ben és 2022-ben a nagy drágulás idején gyorsan a kamatot a jegybank, és ezért lehet most, az infláció csökkentésével a kamatot is vágni. Az alapkamat változását valamennyi késéssel a lakossági hitelkamatok és betéti kamatok is követik.

A kamatcsökkentésnek kulcsszerepe van a kormány és az MNB között az utóbbi időben kibontakozott konfliktusban. Ennek minden bizonnyal személyes elemei is vannak, ugyanakkor kamatszint gazdasági élénkítésre gyakorolt hatása a szakmai ellentéteknek is megágyaz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!