Megint kamatcsökkentésbe kezdett a jegybank

2024. szeptember 24. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

25 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A legutóbbi, augusztus végi ülésén a tanács nem változtatott a 6,75 százalékos alapkamaton, és nem változott a kamatfolyosó két széle sem. A jegybank augusztusig lassú ütemű kamatcsökkentést folytatott: egymás után három alkalommal is 0,25 százalékpontos csökkentést hajtott végre.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke még áprilisban arról beszélt, hogy a változékony kockázati környezet óvatos és türelmes megközelítést tesz szükségessé a kamatpolitikában. Hozzátette, hogy áprilisban új szakaszba lépett a monetáris politika, a korábbinál lassabb ütemben haladva, hónapról hónapra adatvezérelten döntenek az alapkamat további mérsékléséről. A júliusi kamatdöntés utáni online sajtótájékoztatón

az MNB-alelnök még „egy-két” kamatcsökkentést nevezett reálisnak idén, év végére 6,25–6,5 százalékos alapkamatot vár.

Az MNB-t bátoríthatta az is, hogy szeptember 19-én négy év után először csökkentett kamatot az amerikai jegybank: a többségi piaci várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 4,75-5,00 százalékra csökkentették az irányadó dollárkamat-tartományt. Szeptember közepén az Equilor elemzői arra jutottak, hogy az amerikai és európai központi banki kamatcsökkentések hatással lehetnek a magyar jegybankra, ami bátrabban követheti őket a csökkentésben. Az Equilor elemzői azt prognosztizálták, hogy az MNB szeptember 24-én alighanem újra vág: szeptemberre 25, majd év legvégén még egyszer 25 pont volt a várakozásuk, amivel így 2025 elejére 6,25 százalékra csökkenhet a hazai irányadó ráta, 2025 végére pedig 5 százalékot várnak. Az augusztusi kihagyás után a Portfolio által a napokban megkérdezett szakértők szintén a 25 bázispontos kamatcsökkenést tartott reálisnak.

Az MNB a kamatszint változtatásával tudja leginkább befolyásolni a gazdaság működését: alacsony kamatnál olcsóbban jutnak hitelhez az emberek és a bankok, ami miatt pörög a gazdaság, cserébe viszont könnyen ki tud alakulni infláció. Magasabb kamatszintnél visszaesik a fogyasztás, amivel mérsékelni lehet az inflációt. A kamatemelés emellett erősíti a forintot a többi devizával szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!