Magyarországig érhetnek az amerikai kamatdöntés hullámai

2024. szeptember 18. – 14:26

Magyarországig érhetnek az amerikai kamatdöntés hullámai
Chicagói tőzsdealkuszok dolgoznak, miközben a kijelzőn Jerome Powell az amerikai jegybank elnöke beszél – Fotó: Scott Olson / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai gazdaság körüli bizonytalanságok és az ősszel esedékes, várhatóan nagyon szoros kimenetelű elnökválasztás közvetlenül hat a globális tőkepiacokra, így természetesen – némi áttétellel – a magyar tőzsdére is. Ennél viszont gyorsabban érezteti majd hatását az európai, így a magyar gazdaságban is az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szeptember 18-i várható kamatvágása. Erről, az amerikai elnökjelöltek gazdasági programjáról és már, Magyarországot érintő nemzetközi gazdasági trendekről is szó volt az Equilor elemzői által tartott háttérbeszélgetésen.

Hol tart az Egyesült Államok?

Milyen állapotban van az Egyesült Államok gazdasága, mit örököl a leendő elnök, és milyen helyzetben hoznak kamatdöntést az amerikai jegybankárok? Muhi Gergely, az Equilor vezető elemzője szerint az idén 2,5 százalékos amerikai növekedés jövőre 1,5 százalékra lassulhat, vagyis az amerikai gazdaság növekedése jelenleg még egészséges szinten van, de már látszódnak gondok a jövővel kapcsolatban.

Mindenesetre a gazdaságban – elsősorban a munkaerőpiacon – elég sok már a lefelé mutató kockázat. A bérek az utóbbi időben nem nőttek úgy, mint a háztartások kiadásai, már elfogytak a covid-felhalmozások, most már reálbér-emelkedés kéne ahhoz, hogy az amerikai fogyasztás növekedjen.

Az Egyesült Államok társadalmában mindig szokott lenni munkaerőtartalék, talán kétszer fordult el, hogy munkaerő deficit volt, az 1960-as években, illetve most, a járvány után. Vagyis, egyelőre a gazdasági problémák még nem munkanélküliség növekedésében jelentkeznek, de már kevesebb a vállalatok által meghirdetett új álláshely. A Fed augusztusi, Jackson Hole-ban megrendezett tanácskozásán Jerome Powell Fed-elnök utalt is rá, hogy nem elég az inflációt kordában tartani, de a lehetőségek szerint a foglalkoztatásra is érdemes figyelni.

A kamatdöntés, amire mindenki figyel

A korábbi évek kamatemeléseinek hatására ugyanis érezhetően lehűlt az amerikai gazdaság. Miközben a Fed már tett utalást a közelgő kamatvágás lehetőségére, a szeptember 18-i esemény nagyon izgalmas lesz, mert

a piac nem is abban megosztott, hogy lesz-e, vagy nem lesz kamatvágás, hanem abban, hogy 25, vagy 50 pontot vág a Fed.

Ez a döntés mindenki életét befolyásolhatja. Minél többet vág az amerikai jegybank, rövid távon annál optimistábbak lesznek a tőzsdék, hiszen az alacsonyabb kamatszint azt jelenti, hogy olcsóbb hitelhez jutni, kapacitást bővíteni, az emberek is inkább fogyasztanak, mintsem megtakarítanak. Csak most egy kicsit olyan a helyzet, mintha már túl nagy élénkítést árazott volna be a piac. Hiszen miközben az elemzők átlagosan 110 pontos idei amerikai kamatvágást prognosztizálnak, addig az Equilor szerint csak 75 bázispont reális. Márpedig, ha a magyar cégnek ebben igaza van, akkor előbb, vagy utóbb a piac csalódni fog, és ha nem lesz elégséges a kamatvágási lendület, ott alighanem tőzsdei kijózanodást is tapasztalunk majd.

Na de milyen következményei lesznek a kamatdöntésnek a magyar emberek, a magyar befektetők életére? A Fed-kamatdöntésnek vélhetően a legközvetlenebb hatása a dollár várható gyengülése, illetve a magyar kamatcsökkentések folytatása lesz, míg a befektetések általános értékeltségében az Egyesült Államok mellett muszáj Németországot is behozni a képbe.

A dolláros kamatcsökkentéseknek a legközvetlenebb devizapiaci hatása az lehet, hogy az év végéig az euró erősödésére lehet számítani.

A dollár ugyanis elveszíti a kamatelőnye egy részét, ha az Egyesült Államokban többet vágnak, mint Európában. Ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedés különbsége is csökkenhet, vagyis az amerikai gazdaság lendületet veszíthet, akár fel-felbukkanhatnak a recessziós aggodalmak is.

Magyar kamatcsökkentés

Ha valóban lesz amerikai és európai központi banki kamatcsökkentés, főleg, ha az amerikai nem 25, hanem rögtön 50 pont lesz, akkor a Magyar Nemzeti Bank is bátrabban követheti őket, vagyis a nyári tanítási szünet és a nyár végi kamatvágási szünet után, az MNB szeptember 24-én alighanem majd megint vág. Az Equilor szerint

most 25 pontot, de majd az év legvégén még egyszer 25-öt, és így az év végére 6,25 százalékra csökkenhet a hazai irányadó ráta (2025 végére pedig 5 százalékot vár a cég).

A szeptember 24-i döntés kiemelt kérdései a cég szerint akörül forognak, hogy augusztusban milyen irányban változott az infláció és a maginfláció, megkezdi-e a FED, illetve folytatja-e az EKB a kamatcsökkentéseket, hogyan alakulnak a hazai kockázati megítélést befolyásoló tényezők, így a növekedés szempontjából meghatározó lakossági és vállalati bizalom.

Sajnos mostanában nem látni, hogy visszatérne a magyar gazdaság lendülete, gyenge az ipari termelés, a fogyasztás és a beruházás, és bár az Equilor nem vár a hitelminősítőktől rating-változást mostanában, az uniós forrásszűke idején pozitív meglepetést biztosan nem fogunk tapasztalni.

Németország: már nem éltanuló

A magyar gazdaságnak most az amerikai kamatszint mellett a gyengülő német gazdaság a legfontosabb „drivere”, vagyis meghatározója. Európában most szokatlan kettősség figyelhető meg,

a korábbi éltanuló Németország szenved, a korábbi problémás dél-európai országok jól teljesítenek: különösen igaz ez Spanyolországra, ahol idén 3 százalék körül lehet a gazdasági növekedés.

A német iparnak a magas energiaárak, az atom, a szén és az orosz gáz párhuzamos kiesése súlyos kiárazódást jelentett, ráadásul az ország emblematikus iparága, az autóipar gyenge kereslettel és erős új versenytársakkal találkozott.

Csakhogy a magyar külkereskedelem főként a német ipar kiszolgálására épül, így az ottani ipari ciklussal mozog azonos pályán. A nyugat-európai ipar gyengesége mindenesetre kihat a magyar növekedésre, ami az egyik oka annak, hogy a tavalyi recesszió után nem volt idén gyors visszapattanás, 2024-re az Equilor 1,8 százalékos növekedést vár, jövőre viszont már 3,6 százalékos lehet a GDP növekedése.

A forint eközben azért viszonylag stabil maradhat az év hátralevő részében is, az Equilor szerint év végén 395 forint körül alakulhat az euró árfolyama,

ugyanakkor, ahogy tűnik el a magyar kamatelőny, jövőre megint benézhetünk az euróval szemben mért, lélektanilag is kellemetlen, 400 feletti szintekre, vagyis megint több forintba kerülhet egy euró, mint 400 forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!