Varga Mihály: Jövőre adókivezetést tervez a kormány

2024. október 17. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Portfolio által szervezett Budapest Economic Forumon Varga Mihály pénzügyminiszter a hazai fiskális politika aktuális helyzetéről és jövő évi kilátásairól tartott előadást.

A költségvetés jelenlegi helyzete

Varga Mihály előadása elején a magyar gazdaságot érintő külső tényezőkről beszélt. A pénzügyminiszter szerint az elmúlt 4 év nem tett jót a magyar gazdaságnak, kiderült, hogy egy energiaválság még mindig nagyon megviseli a magyar gazdaságot, a Covidnál pedig világossá vált, hogy ha nincsenek megfelelő egészségügyi kapacitásaink, akkor az extra kiadásokat jelent a kormánynak. Az Oroszországra kivetett EU-s szankciók pedig szintén rosszul érintették a gazdaságot szerinte. Mindezek ellenére azonban jövőre 3-4 százalékos gazdasági növekedést várnak.

Egy imbolygó autót nem célszerű felgyorsítani – mondta a pénzügyminiszter.

Ezzel arra célzott, hogy a gazdaság felpörgetése előtt az államháztartást kell rendbe tenni, szerinte már jó úton vannak efelé. Az államháztartási hiány idén már 4,5 százalékra csökkent, és jövőre is tovább kell csökkenteni. Ennek elérésére a fiskális politika jövőre is folytatni fogja az idén megkezdett programját.

Az adósság finanszírozásban a pénzügyminiszter szerint az adósságfinanszírozás optimális mixe: 50 százalék intézményi befektetők, 25 lakosság és 25 százalék deviza. Jelenleg a lakosság 20 százalékot, a devizafinanszírozás 29 százalékot, az intézményi befektetők pedig 51 százalékot jelentenek. Az előző évekhez képest tehát tovább csökkent az ország devizakitettsége, a lakossági szerepvállalás pedig nőtt, és haladunk az ideális állapot felé. Varga szerint a szomszédos államok közül is többen erre a modellre akarnak átállni, Horvátországot név szerint is említette.

A pénzügyminiszter azt mondta, hogy a lakosság jövedelmi pozíciója javul, de továbbra is óvatosan fogyasztanak az emberek. Ezzel nem csak Magyarországon, hanem több európai országban is küzdenek a kormányok. A megtakarítási ráta ezzel együtt nőtt, ami a jövőbeli fogyasztásnak és beruházási kedvnek mindenképp kedvezni fog.

A költségvetési politika jövő évi tervei

Varga azzal kezdte a 2025-ös költségvetési kilátások ismertetését, hogy a fejlett gazdaságokban, Magyarország legfontosabb exportpiacain, például Németországban nehézségekkel küzd a gazdaság. Idén recesszió és jövőre is csak moderált növekedés várható, ez pedig nem jó hír a magyar gazdaságnak Varga szerint.

Kína gazdasági növekedésével kapcsolatban a pénzügyminiszter bizakodó, az elemzők 4,8 százalékos gazdasági növekedést várnak, viszont 2014 óta a kínai államadósság a GDP 40 százalékáról 89 százalékra emelkedett.

A hazai gazdasági kilátások Varga szerint kedvezőek, nem terveznek új adók bevezetését, sőt adókivezetést terveznek.

Hazai makrogazdasági folyamatokról elmondta a pénzügyminiszter, hogy 3,4 százalékos lehet a 2024-es GDP, a fogyasztás 4,3 százalékkal, beruházások növekedése 5-5,5 százalékos növekedés jöhet. Ezen kívül jövőre 8,4 százalékos bruttó bérnövekedéssel számol a kormány, ez pedig kedvezni fog a lakossági fogyasztásnak. A pénzügyi környezet normalizálódásával számol a költségvetés, ennek megfelelően csökkenteni tervezik az állampapírok kamatszintjét.

A költségvetési hiányt és a GDP arányos állami kiadásokat csökkenteni kell még Varga szerint. Az állami kiadások arányát 50 százalék közeléből 45 százalék környékére szeretné csökkenteni a kormány.

A magyar gazdaság kilátásai összefoglalva ezt várja Varga:

  • 3-6 százalékos gazdasági növekedés,
  • a lakossági fogyasztás élénkülése,
  • nagyobb beruházások elindulása (BMW autógyár, Budapest-Belgrád vasút beruházás befejeződik, Paks 2. folytatódása, BYD gyár is befejeződik),
  • kormányzati oldalról pedig a kisebb hiány, a Nagy Márton által is bemutatott célzott gazdasági programok és a humántőke fejlesztése fogja segíteni a gazdasági növekedést a pénzügyminiszter szerint.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!