Vizsgálja a GVH, hogy tényleg olyan egészségesek-e az energiaitalok, mint ahogy azt a reklámban állítják

2024. október 8. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Energiaital Szövetséggel (MESZ) szemben, mert vélhetően megtévesztették a fogyasztókat a reklámjaikban – írta a GVH közleménye.

A versenyhivatal észlelte, hogy a Magyar Energiaital Szövetség 2023 októberétől az energiaitalok felelősségteljes fogyasztását népszerűsítő kampányaiban valószínűsíthetően megalapozatlan állításokat tett közzé. Az Instagramon, a TikTokon és országos televíziós műsorokban is azt állították, hogy az energiaitalok egészségesek, hiszen tele vannak vitaminokkal, és még az Alzheimer-kór ellen is hatásosak. A reklámokban többek között az szerepelt, hogy:

  • „Ahelyett, hogy megennél ennyi zöldséget, inkább megihatnál egy energiaitalt.”
  • „Egy doboz energiaitalban annyi B-vitamin van, mint 3,6 kg sárgarépában, 1,7 kg brokkoliban, vagy 2 kg spenótban.”
  • „Azt tudtad, hogy egészséges az energiaital?”
  • „A koffein (…) jót tesz a bőrnek, a hajnak, még akár a fogyásban is segíthet vagy a súlyod megtartásában. Te mikor ittál utoljára energiaitalt?”
  • „Napi ötöt simán megihatsz.”

Mindemellett a MESZ valószínűsíthetően valótlanul tulajdonított az energiaitaloknak emberi betegségek megelőzésére vonatkozó tulajdonságot, illetve utalt ilyen tulajdonságra, amikor a weboldalán azt állította, hogy: „A koffein erőteljesen serkenti az agyat, ezért az energiaital fogyasztása nagymértékben csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.”

A GVH gyanúja szerint a Magyar Energiaital Szövetség ezekkel az állításokkal megtévesztette a fogyasztókat. A versenyhatóság az eljárás során azt vizsgálja, hogy a szövetség rendelkezik-e a fenti állításokat alátámasztó, tényszerű bizonyítékkal, tehát a GVH nem az energiaitalok élettani-, illetve egészségre gyakorolt hatását értékeli, hanem a reklámkommunikáció, így a fenti üzenetek megalapozottságát.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a MESZ a jogsértést követett el. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható. Hozzátették, hogy a GVH nagy figyelmet fordít azon vállalkozások, szakmai szervezetek és termékek vizsgálatára, amelyek esetében a kereskedelmi kommunikáció időseket, betegeket, vagy például kisgyermekes szülőket, családokat céloz, illetve befolyásolhat.

Év elején átfogó összefoglaló jelent meg az energiaitalok fiatalokra gyakorolt hatásairól, ebből az derült ki, hogy többek között rosszabb alvást, romló iskolai teljesítményt okoznak. Az energiaitalok fogyasztásának ügye a parlamentig is eljutott, a KDNP olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely megtiltaná, hogy 18 éven aluliaknak áruljanak energiaitalokat. A Magyar Energiaital Szövetség szerint ez diszkrimináció és kettő mérce, mert ilyen alapon akkor a kólát és a kávét sem kéne árusítani a gyerekeknek.

A Telexen nemrég külön videóban is foglalkoztunk a fiatalok energiaital-fogyasztási szokásaival.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!