Ne igyanak energiaitalt a 18 év alattiak? Akkor kólát se igyanak!

2023. október 4. – 22:28

Másolás

Vágólapra másolva

A gyermekorvosok üdvözölték azt a kormánypárti kezdeményezést, amely szerint a 18 év alattiak nem vásárolhatnának energiaitalt. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az RTL híradójának azt mondta, hogy „ha valaki hirtelen sok energiaitalt fogyaszt, akkor egy rosszullét következhet be, ami akár idegrendszeri, akár szív- és érrendszeri eredetű lehet, de a hosszú távú fogyasztásának is megvannak a maga kockázatai”.

A Magyar Energiaital Szövetség is elismerte, hogy gyerekeknek nem ajánlott az energiaital a koffein miatt. Csibi Sándor, a szövetség főtitkára szerint ez alapján más italt is tiltani kellene. „Ne alkalmazzunk kettős mércét, ne legyünk diszkriminatívak. Ne mondjuk azt, hogy az energiaitalt nem fogyaszthatják, a kólát viszont igen” – mondta a főtitkár.

A Fidesz–KDNP két képviselője, Nacsa Lőrinc és Hollik István nem engedné, hogy 18 év alattiak energiaitalt vegyenek és igyanak. Keddi közös videójukban arra kérték a frakciószövetséget, vizsgálják meg a lehetőségét annak, hogy az alkoholhoz hasonló korlátozás legyen az energiaitalokra.

Korábbi cikkünkben írtuk, hogy a koffein és a cukor párosítása nem a legszerencsésebb. Arról pedig megoszlanak a vélemények, hogy a cukormentes energiaitalokban található mesterséges édesítőszerek mennyire egészségtelenek valójában. Több kutatás bizonyította, hogy nagy mennyiségben károsak, de arról nem szól a fáma, hogy alkalmanként fogyasztva bármi baj lenne velük.

>>> Kávé, tea, energiaital – számít, hogy honnan visszük be a koffeint?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!