Rosszabb alvás, romló iskolai teljesítmény – átfogó összegzés mutat rá az energiaitalok káros hatásaira

2024. január 22. – 13:34

Másolás

Vágólapra másolva

Átfogó összefoglaló jelent meg az energiaitalok fiatalokra gyakorolt hatásairól, ez alapján pedig nem is tűnik olyan elrugaszkodottnak a Fidesz-KDNP-s Hollik István és Nacsa Lőrinc tavalyi, kiskorúakra vonatkozó tiltásáról szóló kezdeményezése. A kutatás elég lesújtó képet fest az energiaitalokról hatásairól, és a szerzők szerint bizonyítja, hogy a fogyasztásuknak számos negatív fizikai és pszichológiai hatása van a fiatalokra.

Az ide kattintva elérhető összefoglaló egy korábbi, 2016-os áttekintés nyomán készült, és az elkészítői 2016 januárja és 2022 júliusa között megjelent, az energiaitalok 21 év alattiakra vonatkozó hatásairól szóló tanulmányokat gyűjtöttek össze hozzá. Összesen ötvenhét tanulmányt vettek bele az elemzésükbe, ezek alapján pedig számos konklúziót le is tudtak vonni.

A kutatók megállapították, hogy a fiúk több energiaitalt isznak a lányoknál, és számos kutatás utalt arra, hogy a fogyasztás nagy átfedésben van a dohányzással, valamint az alkohol- és szerfogyasztással és a fiatalkori bűnözéssel is. Ugyancsak pozitív a kapcsolat a kevesebb és rosszabb minőségű alvással és az iskolai teljesítmény romlásával, de növelheti az öngyilkosság kockázatát, okozhat szorongást, figyelemzavart, depressziót, inzulinrezisztenciát és fogszuvasodást is.

Ezek egy része teljesen logikusnak tűnik, az például egyáltalán nem meglepő, hogy a magas koffein- és cukortartalmú italok nem jók a fogaknak, felborítják a cukoranyagcserét vagy rontják az alvás minőségét. Az már érdekesebb, hogy pozitív a kapcsolat a szerhasználattal, ahogy az is, hogy az energiaitalok növelhetik az öngyilkosság kockázatát, legalábbis azoknál, akik rendszeres fogyasztók.

Korábbi cikkünkben írtuk, hogy a koffein és a cukor párosítása nem a legszerencsésebb. Arról pedig megoszlanak a vélemények, hogy a cukormentes energiaitalokban található mesterséges édesítőszerek mennyire egészségtelenek valójában. Több kutatás bizonyította, hogy nagy mennyiségben károsak, de az már más kérdés, hogy alkalmanként fogyasztva is okoznak-e problémát.

A Magyar Energiaital Szövetség egyébként tavaly a tiltás felvetése után elismerte, hogy gyerekeknek nem ajánlott az energiaital a koffein miatt, de azzal vágott vissza, hogy akkor a kólát is tiltsák be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!