A GVH elnöke szerint megalázta a magyarokat az EU bíróságának ítélete a Spar ügyében

2024. szeptember 24. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió bírósága megalázta a magyar embereket a Spar ügyében hozott elmarasztaló ítélettel – mondta Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a Magyar Nemzetnek.

Az uniós bíróság még szeptember közepén mondta ki, hogy a magyar kormány 2022-ben bevezetett árstoprendelete ellentétes volt az uniós joggal. A bíróság a Spar miatt indított perben hozta ezt a döntést. Az üzletlánc azután perelt, hogy a magyar hatóságok megbírságolták az egyik vidéki áruházat, amiért nem volt akkora napi készlet az árstop alá vont öt termékből, mint amekkorát a kormány rendelete előírt. A Spar ezután a szegedi bírósághoz fordult, hogy semmisítse meg a hatóság büntető határozatát, az azonban az Európai Unió Bíróságához továbbította az ügyet.

Rigó Csaba a Magyar Nemzetnek azt mondta, szerinte az ársapkák bevezetése helyes döntés volt a kormányzat részéről, „és ami a legfontosabb, a magyar emberek érdekét szolgálta”.

„Ezek után az elmarasztaló uniós ítéletről csak azt mondhatom: megalázták a magyar fogyasztókat, és nem csak őket, az állami fogyasztóvédelmi szakembereket is. Az uniós bíróság szerint ugyanis előrébb való a profit, mint az, hogy válság idején a legnehezebb, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek is hozzájuthassanak az alapvető élelmiszerekhez”

– mondta az interjúban a GVH-elnök. Hozzátette, elfogadhatatlannak tartja az Európai Bíróság „bikkfanyelvű jogászkodását” és azt, hogy a multik érdekeit vészhelyzetben a magyar társadalom létszükségletei elé helyezi. Rigó Csaba szerint ráadásul az is furcsa, hogy az ügyet a magyar bíróság miért küldte ki az unióba, és miért nem ítélkezett maga.

Az interjúból kiderült még, hogy

  • A GVH Spar ellen nemrég indított utóvizsgálata nincs kapcsolatban az uniós ítélettel, illetve a Spar és a kormányzat konfliktusával, a cég korábbi vállalásaival kapcsolatos – ezt egyébként a Spar is megerősítette korábban a Telexnek.
  • Jelenleg a versenyhatóság amiatt is vizsgálja a kiskereskedelmet, mivel a kötelező akciózás kivezetése után a kereskedelmi láncok egyidejű és jelentős mértékű áremeléseket hajtottak végre több alapvető terméknél, így a cukornál, a lisztnél és bizonyos típusú tejnél. Rigó Csaba elmondása szerint a GVH most azt vizsgálja, hogy a láncok összehangoltan léptek-e, amikor adott esetben nyolcvan, de akár száz százalékkal növelték áraikat.
  • Emellett kijelentette, vizsgálják azokat a piacokat, amelyeken jellemző, hogy egy közbeszerzésen csak egy ajánlattevő indult. Hozzátette, a kormány célja, hogy csökkentse az ilyen egyajánlatos eljárások számát, ez ugyanis az egyik feltétele, hogy az Európai Bizottság elutalja az uniós pénzeket. A GVH-elnök azt is elmondta, a Közbeszerzési Hatóság tényszerű kimutatásai szerint az elmúlt években már csökkent az egyajánlatos közbeszerzések száma.

Ahogy korábban megírtuk, a Spar az árstop mellett a kiskereskedelmi különadó miatt is vitában áll a kormánnyal uniós szinten. A különadó kérdését az Európai Bizottság vizsgálja a holland központú üzletlánc és az osztrák kormány panasza miatt. A Spar idén márciusban panaszolta be a kormányt Brüsszelben, mert a cég szerint a főleg külföldi üzletláncoknak 4,5 százalékos különadót kell fizetniük, miközben a franchise-ban működő láncoknak csak 0-1 százalékot.

A panasz benyújtása után nem sokkal Hans Reisch osztrák Spar-vezér azt nyilatkozta a magyar kormányról: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk.” Emiatt a magyar kormány nagyon megorrolt a Sparra, a kormány tagjai először tagadták a nyomásgyakorlást, majd nyíltan megfenyegették a céget. Lázár János azt nyilatkozta az ügyben, hogy „Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, és inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.” Nagy Márton pedig nem sokkal később azt jelentette be, hogy a kormány beperli a Spart. A kormány és a Spar csörtéinek hátteréről és történetéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!