Értéke majdnem 10 százalékát elvesztette az Nvidia, világszerte megroggyantak a tőzsdék

2024. szeptember 4. – 06:53

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdára virradóra meredek esést mutatott be a New York-i tőzsde, majd nyomában a vezető ázsiai értékpapírpiacok is. Az 500 legmagasabban jegyzett vállalatot figyelembe vevő Standard & Poor's 500 indexe több mint 2, a techvállalatok részvényforgalmát bonyolító Nasdaq pedig 3 százalékkal csökkent.

Magyar idő szerda reggelre a japán Nikkei forgalma 3,3 százalékkal, a dél-koreai Kospié 2,7, a hongkongi Hang Sengé pedig 0,7 százalékkal csökkent. Mind a három tőzsdét a helyi technológiai cégek húzták le.

A zuhanást az idézte elő, hogy a világ vezető csipgyártója, az Nvidia részvényei 9,5 százalékot vesztettek értékükből, ami azt jelenti, hogy a világ legértékesebb vállalata egy nap alatt 279 milliárd dollárt vesztett az értékéből (ez több, mint a devizaárfolyamon mért éves magyar GDP). Amerikában bejegyzett vállalat egy nap alatt még soha nem veszített ennyit az értékéből – a korábbi rekordtartó a Meta volt, melynek tőzsdei értéke 2022 februárjában egy nap alatt 232 milliárd dollárral csökkent. Az Nvidia mellett más techóriások is szenvednek: a karcsúsításokat bejelentő Intel részvényeinek értéke 9 százalékkal esett, de a Google anyacége, az Alphabet és a Microsoft részvényei is vesztettek értékükből.

A csip- és félvezetőgyártók iránti lelkesedést az általános piaci hangulat mellett a mesterséges intelligencia hatékonyságával – ugye korábban az Nvidia részvényárfolyamát is az MI-re kihegyezett gyorsítókártyái lőtték a sztratoszférába – és alkalmazhatóságával kapcsolatos kételyek is hűtik.

Piaci elemzők szerint a tőzsdei hangulat szempontjából kulcsfontosságú lehet, hogy az amerikai jegybank, a Fed jövő heti ülésén milyen kamatdöntés születik.

A globális részvénypiacok általános bizonytalanságának okairól ebben a cikkben írtunk részletesen.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!