Két és félszeresére nőtt az MI-re fejlesztett gyorsítókártyákat gyártó Nvidia bevétele tavaly

2024. február 22. – 03:47

Másolás

Vágólapra másolva

265 százalékkal nőtt az Nvidia bevétele egy év alatt – írja a CNBC a vállalat utolsó negyedéves beszámolója alapján. A cég részvényeinek árfolyama olyan magasan van, hogy éppen pár napja lettek a New York-i tőzsde harmadik legértékesebb vállalata.

A befektetők becslését felülmúlva 2023 utolsó negyedévében 12,3 milliárd dollár (azaz nagyjából 4,4 ezer milliárd forint) bevételt termeltek, a hír hallatán pedig a vállalat részvényeinek az értéke is megugrott tíz százalékkal.

A korábban a videókártyáiról ismert vállalat növekedésének a hátterében most valami egészen más állt: az elmúlt évben megugrott az érdeklődés az Nvidia mesterséges intelligenciára kihegyezett gyorsítókártyáira. A technológiát elsősorban szerverek felgyorsítására használják, a Tiktokot birtokló kínai ByteDance csak egymaga 360 milliárd forintot tapsolt el az Nvidia kártyáira tavaly júniusig.

Az eladásokat ezután némileg megnehezítette, hogy az Egyesült Államok 2022-ben megtiltotta a vállalat leggyorsabb kártyáinak a Kínába való exportját. Itt még 400 millió dollár veszteséggel számolt az Nvidia, de a korlátozás kezdetének kitolása, és az új, exportálható kártyák kifejlesztésének köszönhetően hatalmas nyereséggel zárhatták az évet.

A vállalat hagyományos, videókártyákat gyártó üzletrésze is egy 56 százalékos növekedésnek köszönhetően már közel 2,9 milliárd dollárt ér.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!