Úgy szórja a pénzt a TikTok kínai tulajdonosa az Nvidia MI-kártyáira, mintha nem lenne holnap

2023. június 20. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

Fél év alatt durván egymilliárd dollárt költött el a TikTok kínai anyacége, a ByteDance az Nvidia mesterséges intelligenciára kihegyezett gyorsítókártyáira, amivel már most beérte a teljes kínai piac tavalyi összkiadását ezen a fronton. A többi kínai techóriás is szórja a pénzt a technológiára, ami persze nem meglepő, hiszen Kína sem akar lemaradni a lassan egy éve tomboló MI-lázról – írja a Tom's Hardware.

A hajmeresztő számokról több kínai médium is beszámolt, a Jitwei konkrétan azt írta, hogy a ByteDance nagyjából százezer kártyára tapsolt el ennyi pénzt, melyeknek egyik része az A100-as modell, a másik pedig a H800-as. Utóbbi az Nvidia frissebb, Hopper architektúrára alapuló gyorsítójának, a H100-nak a korlátozott adatátviteli rátájú változata, amit a gyártó azért volt kénytelen létrehozni, hogy meg tudjon felelni a tavaly bevezetett amerikai exportkorlátozásoknak.

Az Egyesült Államok tavaly augusztusban tiltotta meg az Nvidiának (és az AMD-nek) a leggyorsabb gyorsítókártyák kínai exportját. Az Nvidia akkor úgy becsülte, hogy 400 millió dollárt fognak bukni a tiltáson, ami veszélybe sodorhatja a H100 fejlesztését is, végül azonban a korlátozás kezdetét szeptemberig tolták ki, így kicsivel több idejük volt az eladások megpörgetésére. A korlátozás értelmében egyébként az A100-at sem adhatják már el Kínába (a fent említett modelleket még a korlátozás bevezetése előtt rendelték meg), a H800-zal viszont sikerült valamelyest áthidalniuk ezt a problémát, pláne mert a limitáció ellenére nem lett olcsó, darabja tízezer dollár.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az Nvidia egyébként óriási győztese a jelenlegi MI-forradalomnak, a legutóbbi negyedéves jelentésük szerint a július végén záródó következő három hónapban 11 milliárd dolláros bevételre számítanak (ez 64 százalékos növekedés lenne a tavalyi helyzethez képest). Ennek az oroszlánrészét az MI-hez használt gyorsítókártyák teszik ki, az Nvidia pedig abszolút rá is játszik erre, az idei Computexen is főként erre a szegmensre fókuszáltak, és ennek keretében villantották meg a videójátékos karakterek jövőjét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!