Balatoni szálláskiadók: El kell búcsúznunk a szombattól szombatig tartó nyaralásoktól

Legfontosabb

2024. július 18. – 10:07

Balatoni szálláskiadók: El kell búcsúznunk a szombattól szombatig tartó nyaralásoktól
Strandolók Balatonkenesén – Fotó: Michal Flurda / NurPhoto / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly sorra jelentek meg az egymásnak ellentmondó információk arról, mennyire ürült ki vagy nem ürült ki szezonban a Balaton. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai alapján július első felében talált magára a forgalom, 2019 forgalmának 98,6 százalékát hozták össze az ide látogatók. A számháborút az indította el, hogy még a 2023-as szezon elején a szállodák szövetségének elnöke, Flesch Tamás azt állította, hogy egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a balatoni nyaralást, 30-40 százalékkal kevesebb a vendég, és ők is inkább hétvégén mennek. Egy júliusi hétvégén mi is ezt tapasztaltuk, a Telex három nap alatt tizenkét strandon nézte meg, mi a helyzet a Balatonnál. Flesch megjegyzését viszont Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és az MTÜ is cáfolta.

Mivel még csak nemrég kezdődött a szezon, az idei kilátásokra leginkább csak a különböző felmérések utalnak. A Tárki májusban megjelent kutatása szerint a magyarok harmada tervezett valamilyen utazást a nyárra, és a többségük továbbra is a Balatont célozná meg.

Az utazni vágyók ötöde úgy látta, nem lesz elég pénze a balatoni nyaraláshoz.

A többség egyértelműen aggódik az árak miatt: arra a kérdésre, hogy az infláció hatással lesz-e az utazási és étterem-látogatási kedvükre, 60 százalék válaszolt igennel. Ennek apropóján utazási oldalak adatai, felmérések, statisztikai adatok, valamint balatoni szállásadók segítségével megnéztük, milyen árakra és mekkora forgalomra számíthatnak azok, akik ez évben a Balatonnál bérelnek szállást. (A helyi ingatlanpiacot, illetve a strandok árait külön cikkekben elemezzük majd.)

A nyár folyamán több cikkben, különféle szempontok alapján járjuk körbe a Balatonnal kapcsolatos legfontosabb, legérdekesebb témákat. Eddig megjelent cikkeinket itt találják.

25 ezernél kezdődik a választék

Első körben azt néztük meg, milyen árakon található a legnagyobb választék a Balatonon, ehhez a Booking.com-on, Airbnb-n és a Szállás.hu-n néztük meg a felhozatalt július első felében augusztus közepére, két felnőttre. Ez alapján a legtöbb szállás közül a hoteleket is kínáló Bookingon egy éjszakára a 45–55, illetve az 55–65 ezer forintos sávban válogathatunk. Az Airbnb-n toronymagasan a 35–45 ezres sáv vezetett, a Szállás.hu-n pedig arányaiban a 25–35 ezres sávban volt a legszélesebb a választék egy éjszakára, két főre. 15 ezer forint alatt ezeken az oldalakon szinte lehetetlen szállást találni (7, 7, illetve 4 darab szállásra bukkantunk), de 15–25 ezer forint között is körülbelül feleakkora, a Bookingon pedig harmadakkora a választék, mint tízezer forinttal drágábban.

Hasonló módszerrel megnéztük a felhozatalt a horvát tengerpartra is, itt mind a Booking.com, mind az Airbnb esetében jóval bővebb a kínálat, mint a Balatonnál – érthető, hiszen a Balaton kerülete valamivel több mint 200, míg a horvát tengerparté a szigetek nélkül is 1770 kilométer. 15, de inkább 25 ezer forint alatt itt is csak sok türelemmel érdemes nézelődni: a Booking.com-on 55–65, illetve 65–75 ezer forint között a legbőségesebb a választék, de körülbelül 450-550 elérhető apartmant találtunk 35 ezer és 105 ezer forint között az összes sávban.

Azoknak tehát, akik éjszakánként 35 ezer körül szeretnék megúszni a foglalást, jók az esélyei Horvátországban, de az adatokból az is kirajzolódik, hogy a horvát szállásadók jócskán lőnek azokra, akik ennek a sokszorosát is hajlandók kiadni, a választék 150 ezer forint felett kezd csak el csökkenni. A horvát szállásokat megvizsgálva is látszik az, ami a Balatonnál, hogy arányaiban az Airbnb-n az eggyel olcsóbb (45–55 ezer forintos) sávban a legnagyobb a felhozatal.

Tényleg olcsóbb Horvátország?

A két nyaralóhelyet évtizedek óta hasonlítják össze a magyarok, az elmúlt években már leginkább azzal az értelmezéssel, hogy a hazai árak mellett már-már jobban megéri leutazni a tengerpartra. Május közepén a Pannon Egyetem készített kutatást arról, mennyiből jövünk ki átlagosan a Balatonnál és a horvát tengerparton. A kutatás részeredményei alapján általában olcsóbban kihozható a nyaralás itthon, mint külföldön, de a különbség nem minden esetben számottevő. A legmagasabb árakkal a reggelit is kínáló hotelekben kell kalkulálni, az alacsonyabb kategóriájú utazásoknál viszont már kisebbek a különbségek a két helyszínen.

A felmérés szerint két főnél így alakul átlagosan egy egyhetes út teljes költsége:

  • önellátó kempingezéssel a Balatonnál 471 ezer forint, Horvátországban 505 ezer forint;
  • önellátó apartmannal a Balatonnál 516 ezer forint, Horvátországban 634 ezer forint;
  • félpanziós szállodával a Balatonnál 746 ezer forint, Horvátországban 865 ezer forint;
  • reggelis szállodával a Balatonnál 684 ezer forint, Horvátországban 971 ezer forint.

Családoknál viszont a kempingezés már Horvátországban jön ki olcsóbbra. Így néz ki átlagosan a családi utazás egy hétre:

  • önellátó kempingezéssel a Balatonnál 632 ezer forint, Horvátországban 606 ezer forint;
  • önellátó apartmannal a Balatonnál 829 ezer forint, Horvátországban 859 ezer forint;
  • félpanziós szállodával a Balatonnál 1,3 millió forint, Horvátországban 1,6 millió forint;
  • reggelis szállodával a Balatonnál 1,2 millió forint, Horvátországban 1,8 millió forint.

Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Balatoni Turisztikai Kutatóintézet (BATUKI) tudományos főmunkatársa szerint kicsit az alma-körte esete a két helyszín, nehéz őket összehasonlítani. Ha az ember kiszakadna a mókuskerékből, népszerűbb választás a külföld, de a hazai nyaralás felé terel a kiszámíthatóság és a biztonság igénye, főleg a kisgyerekes családok és az idősebb korosztály körében, mondta Sulyok a We Love Balatonnak.

Dübörög a last minute

Az idei balatoni szezon alakulásáról még azok is nehezen bocsátkoznak jóslásba, akik évek óta üzemeltetnek szállást. Több olyan szállásadóval is beszéltünk, akik a Balaton környékén adnak ki apartmant vagy más típusú szállást. Két dologban mindenki egyetértett: nem drágábbak a régió szállásai, mint egy éve (sőt van, aki kénytelen volt árat csökkenteni, hogy növelni tudja a kihasználtságot), és idén nagyon megugrott a last minute foglalások száma.

Dániel évek óta ad ki szállásokat az északi parton, ő 15 százalékos bevételcsökkenésre számít idén az időszakosan lejjebb vitt árak miatt. Azt tapasztalja, hogy később indultak a foglalások, és több az utolsó pillanatos foglalás. A kihasználtság sem a régi: „Tavaly volt olyan szálláshelyünk, ahol nem kicsit éreztük a visszaesést, 10-20 százalék környékén volt már akkor is.

Van egy apartmanunk, ami most egy hetet üresen állt, korábban ilyen nem fordult elő.”

Ahol emeltek árat, ott is csak az infláció alatt. Új tendencia az is, hogy rövidebb időszakokra kelnek el az apartmanok, jellemzően 2–4 napot töltenek náluk az emberek. „Júniusban volt pár hét, amíg rendszeresek voltak az egyéjszakázások, ez teljes őrület, ha nincs saját takarítója az embernek. De muszáj volt, hogy legyen valami árbevétel.”

Ildikó Balatonalmádiban ad ki nyaralót: ő idén ötszázalékos áremelést vezetett be, ügyelve arra, hogy a hasonló méretű és felszereltségű helyek között ne az övék legyen a legdrágább. Ő is érzékelte, hogy lelassult a piac, az előző években már tavasszal lefoglalták az emberek az apartmant, most volt olyan nyári hét, amit az interjúnk idején, azaz július első felében foglaltak le. Ezzel együtt valószínűleg idén is tele lesznek, de úgy látja, egyértelmű, hogy kevésbé tervezik meg az emberek a nyaralást.

Beszéltünk egy külföldi szállásüzemeltető hazai képviselőjével is, akik százas nagyságrendben adnak ki nyaralóházakat és apartmanokat a Balaton északi és déli partján. Májusban és júniusban az eddig megszokottnál több lemondás érkezett a nyári hónapokra, azaz úgy tűnik, sokan meggondolták magukat a nyaralással kapcsolatban. A szállásüzemeltető szerint egyértelmű, hogy rövidebb időre jönnek az emberek: „El kell búcsúznunk a szombattól szombatig tartó nyaralásoktól” – mondja. Vendégkörük fele német, ők most 20-25 százalékkal jönnek kevesebben, de csökkent a magyar foglalók száma is, pedig tavaly még 2019-hez képest is rekordot döntöttek árbevételben és látogatók számában.

A visszaesés egyik legfőbb oka szerinte egyértelműen az infláció, úgy érzékeli, hogy már külföldön is híre ment a brutális magyar inflációnak.

A foci-Eb sem jött nekik jól, sok német dönthetett úgy, hogy otthon marad, de hallott olyan magyarokról is, akik kimentek mindhárom magyar meccsre, emiatt viszont már nem maradt pénzük a balatoni nyaralásra. Úgy látja, a megoldás a rugalmasság lehet: el kell engedni, hogy egy hétre akarják kiadni az apartmanokat, hiszen a nyaralók jelentős része ma már egyértelműen csak két-három napra engedheti meg magának a Balatont. „Akik hivatásszerűen foglalkoznak a kiadással, mind látják, hogy idén már nem mennek el az apartmanok a tavalyi árakon” – mondja. Az egy apartmanra jutó bevétel náluk is alacsonyabb lesz, mint egy éve.

A Központi Statisztikai Hivatal július végén publikálja, hogy hogyan alakult a turisztikai szálláshelyek forgalma júniusban, így az idei nyárról még nincsenek friss adatok. A májusi számok viszont már megjelentek, ez alapján a tavalyi évhez viszonyítva 5,8 százalékkal nőtt a Balatonnál a turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a magyarok körében, Budapestre ugyanez az adat 19 százalék volt. A külföldieknél viszont látványosan nőtt a Balaton népszerűsége, 21 százalékkal emelkedett a külföldi vendégéjszakák száma 2023 májusához képest. A hotelek és a panziók az idén egyelőre nem drágultak sokat az egy évvel korábbi szinthez képest, kétéves időtávon viszont a kempingeket leszámítva már jelentősebb a drágulás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!