A magyarok többsége idén is balatoni nyaralást tervez, de ötödüknek nem lesz pénze rá

2024. május 25. – 09:44

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok több mint harmada (34%) tervez idén valamilyen utazást, a legnépszerűbb úti cél továbbra is a Balaton, és soha ennyien nem tervezték még, hogy a nyári szezonban itt töltik a szabadságukat, derül ki az Everguest turisztikai és technológiai cég megbízásából készített friss Tárki-kutatásból. Az Economx portál elemzése szerint viszont a többség aggodalommal figyeli a folyamatosan emelkedő árakat, és ez még mindig komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

A magyar lakosság körében végzett kutatás szerint a világjárvány utáni utazási kedv kezd újra visszatérni: az aktív korosztály harmada rendszeresen utazik, és azok közül, akik tavaly még otthon maradtak, idén már minden tizedik ember tervez valamilyen utazást. A rendszeresen utazók 83 százaléka idén ismét útnak indul majd valahova, ami azt jelzi, hogy a turizmus iránti lelkesedés erősebb, mint valaha.

A válaszadók valamivel több mint fele (54%) csak egy alkalommal utazott több napra belföldre vagy külföldre, és csak 9 százalék számolt be arról, hogy négy vagy több napot töltött utazással. A felmérés arra is rámutatott, hogy a férfiak és a budapestiek aktívabb utazónak számítanak, míg a vidékiek ritkábban utaznak.

A válaszadók 76 százaléka szeretne idén a Balatonnál nyaralni, de a megkérdezettek több mint ötöde (21%) szerint anyagi okok miatt nem fog tudni eljutni idén a Balatonra. A magas infláció miatt általában is aggódnak az emberek: arra a kérdésre, hogy a magasabb árak hatással lesznek-e az utazási és étterem-látogatásai kedvükre, a válaszadók 60 százaléka igennel válaszolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!