Igazán elárulhatná az állam, hogy mennyiért adott el két biztosítót Tiborcz István cégcsoportjának

Legfontosabb

2024. július 9. – 12:37

Igazán elárulhatná az állam, hogy mennyiért adott el két biztosítót Tiborcz István cégcsoportjának
A Posta Biztosító Zrt székháza a II. kerületben – Forrás: Google Street View

Másolás

Vágólapra másolva

Többségi tulajdont szerez leányvállalatán, a Gránit Biztosítón keresztül a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban a Waberer's-csoport – közölte a vállalat a tőzsde honlapján. A cég többségi tulajdonosa több entitáson keresztül Tiborcz István nagyvállalkozó, Orbán Viktor miniszterelnök veje.

Mindezt a Telex is megírta. Mindig nagyon különös, amikor a magyar állam vesz vagy elad valamit, de nem mondja meg az árat. Magáncégek között ez ugyan bevett gyakorlat, üzleti titokként védik a szerződő partnerek az árat, az értékelést, de az elmúlt időszak nagy tranzakciói során, amikor az állam távközlési, reptérüzemeltető, vagy banki érdekeltséget vett vagy adott el (Vodafone, a Budapest Airport, Erste), megismerhettük az árat. Igaz, amikor az állami MVM a nagy azeri gázmezőbe szállt be, ott nem volt árról szó.

Ha azonban egy tisztán magyarországi dealben az állam nem közöl árinformációt, az mindig azt sejteti, hogy van miért titkolóznia. Ráadásul előbb-utóbb majd úgyis felszáll a fehér füst, vagy a tranzakció végleges lezárása után, vagy ha akkor sem,

legkésőbb jövő májusában, az eladó állami Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. éves beszámolójából megtudjuk majd az árat.

Ez még jó messze van, de rögzítsük gyorsan, a Telex azt becsüli, hogy amennyiben az ár 27,8 milliárd forint körül lesz, akkor az állam egyéves, furcsa tulajdonosi szerepvállalása számszakilag indokolható, de ha alatta, akkor azt nehéz lesz megmagyarázni.

Hogyan értünk el az eladásig?

A hazai gazdasági életben nem ritka az, hogy az éves beszámolók, illetve azok kiegészítő mellékletei sok értékes információt rejtenek, ugyanakkor azok nem feltétlenül kerülnek napvilágra, hiszen kevesen böngészik ezeket. A mostani tranzakció után megnéztük, a Corvinus és a két Magyar Posta Biztosító jelentését, és több eddig számunkra nem ismert esemény derült ki.

Kezdjük az alapsztorival! A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a Posta Biztosító korábbi többségi tulajdonosa, a HDI International AG (német Talanx-csoport) 2022. december 22-én szerződést kötött a Posta Biztosítók 66,9 százalékos üzletrészének adásvételéről. A tranzakció végül 2023. április 5-én valósult meg. A Corvinus ezek után elég gyorsan arról döntött, hogy a biztosítókban tulajdonolt 66,9 százalékos üzletrészét nyílt, piaci versenyfolyamat keretében értékesíti.

A kötelező ajánlati fázis december végén zárult, ezt a pályázatot nyerte meg végül a Tiborcz István többségi tulajdonában álló Gránit Biztosító, amivel már korábban is számoltunk. A pályázatról egyébként korábban az terjedt el, hogy a német Allianz adta be a legmagasabb ajánlatot, de a német biztosító teljesen elzárkózott attól, hogy ezt kommentálja számunkra.

Természetesen ha az állam a magyar biztosítói szektor konszolidációjában úgy vállalt szerepet, hogy közben a szektorban a magyar tulajdont is növelni szerette volna, akkor aligha örült volna egy német befutónak: nem azért vett német tulajdonostól, hogy egy másik németnek adja tovább a portékát. Hivatalosan persze az uniós államok között nem lehetett különbséget tenni, de a magyar cél az egykori közlemény nyíltan ki is mondta: „a biztosítási szektor esetében emellett stratégiai cél, hogy tovább növekedjen a hazai tulajdon aránya.”

Izgalmak a könyvekben

Na, de mi történt közben? A Corvinus 2023-as jelentésének kiegészítő melléklete arról ír, hogy a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-ben és a Magyar Posta Biztosító Zrt.-ben birtokolt többségi részesedései nem a tartós részesedések között szerepelnek, hanem az értékpapírok között, a részesedés kapcsolt vállalkozásban mérlegsoron.

A részesedések bekerülési értéke 27,8 milliárd forint volt. Független szakértői jelentés alapján a két részesedésre év végén együttesen 4,8 milliárd forint értékvesztést számolt el a Corvinus, így azoknak az év végén nyilvántartott könyv szerinti értéke kerek 23 milliárd forint. Mindjárt tanakodunk egy kicsit, hogy ez miért történhetett, de találtunk még egy fontosnak látszó információt:

„A társaság a Magyar Posta Életbiztosító (MPÉ) Zrt. részesedés megszerzése után alárendelt kölcsöntőke jogcímén kölcsönt folyósít 5 millió euró összegben.”

Ezek magyarázatáról kérdeztük a Corvinust, ha válaszokat kapunk, természetesen jelezzük.

Miért kellett leértékelni?

Ha azt feltételezzük, hogy az állam 27,8 milliárd forintért vásárolt (ez volt a részesedés bekerülési értéke), akkor a beszámolóban nem nevesített szakértők valamiért 4,8 milliárdos, a korábbi értékhez képest 17,3 százalékos leértékelést láttak indokoltnak. Erre akkor kerülhet sor, ha nagyon apad egy cég saját tőkéje, de a biztosítók mérlege alapján mindkét társaság saját tőkéje emelkedett 2023-ban.

Természetesen olyan ok is lehet, amely a saját tőke szinten maradása, vagy akár emelkedése mellett indokol leértékelést. A biztosítóknak nem volt könnyű éve 2023-ban, a magas infláció nem segít a szektornak, hiszen az ügyfelek előre fizetnek díjat, a kárfizetések azonban már magasabb árak mellett történnek.

De azért az, hogy az állam kezében pár hónap alatt a társaságok az értékük hatodát elveszítették, eléggé nehezen érthető.

Ezért merülhet fel, hogy amennyiben az állam mérsékeltebb áron tervezett értékesíteni, vagyis csak a saját vásárlási ára alatt remélt vevőt, de nem szeretett volna a könyvekben feltüntetett érték alatt eladni, inkább módosított.

Egy különös állatfaj

A Magyar Posta Biztosítók amúgy a hazai piacon egy kicsit eltérő modellben működtek, mint a többiek, ahogy nekünk magyarázták, különös állatfaj volt a cég. A két egykori tulajdonosnak, vagyis a nagy német ipari biztosítónak, a Talanxnak és a Magyar Postának ugyanis nem is elsősorban a biztosító nyeresége, az osztalék volt a legizgalmasabb.

A Talanxnak inkább az volt az extraprofit, hogy ő viszontbiztosítói szolgáltatásokat nyújtott a magyar cégnek, és ezzel terítette a kockázatait. Vagyis a német biztosító hatékonyságát javították a kelet-európai leányvállalatai. Állítólag sokszor a termékfejlesztés is Németországban zajlott, a magyar biztosítók gyakran csak a minimális munkaerő-állomány követelményeknek feleltek meg. A Magyar Postának pedig az volt az üzlet, hogy mivel az ő postai hálózatában adták el a biztosítások zömét, a postának a szerzési jutalékokból volt komolyabb bevétele.

Az új tulajdonos nyilván más modellben fog gondolkodni: a méretgazdaságosságban, a nagyobb biztosítói portfólióban lesz érdekelt. A magyar állam helyzete sem volt egyszerű, magyar vevőt, ráadásul politikailag érzékeny, mert a miniszterelnök családjához kötődő vevőt választott, de a bejelentéssel legalábbis a június 9-i választást megvárta. Aztán be kellett már jelenteni a döntést, de árat még mindig nem tudunk. És ha erre az információra a következő évi beszámolási időszakig, 2025 május-júniusáig kell várni, akkor már aligha fog akkorát szólni a vételár – akkor sem, ha az alacsonyabb lesz, mint amennyiért az állam maga megvette a részesedéseket.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. vezérigazgatója több részletet is megosztott a Telex-szel.

  • Mint megtudtuk, a vevő (a Waberer’s-csoportba tartozó Gránit Biztosító) a tranzakció zárása után szeretné nyilvánosságra hozni a vételárat, amennyiben ehhez az eladó (Corvinus Zrt.) is hozzájárul.
  • A folyamatot egy nemzetközi tanácsadó (big four tag) bonyolította le. Előzetesen a teljes szakma meg volt hívva, végül 3 jelölttel kezdődött el a komolyabb tárgyalás, amelynek során egy iterációs folyamatban révén a vevőjelöltek emelték az árat, a végső árban a Waberer’s-csoport (a Gránit Biztosító) a jövő szinergia-lehetőségeit is árazta.
  • A vevő a magyar államtól átvállalta az említett 5 millió eurós alárendelt kölcsöntőkét.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!