Tiborcz István cége megveszi a Posta Biztosítókat

2024. július 8. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Többségi tulajdont szerez leányvállalatán, a Gránit Biztosítón keresztül a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban a Waberer's-csoport – közölte a vállalat a tőzsde honlapján.

A tranzakcióval a Gránit Biztosító csaknem 67 százalékos részesedést szerez a két biztosítóban. A tranzakció lezárása – a hatósági engedélyek megszerzése után – 2024 őszén várható. Hosszabb távon a tranzakció célja, hogy a Waberer's-csoport meghatározó részesedést szerezzen a teljes magyarországi biztosítási piacon – írták.

A tájékoztató szerint a csoport 100 százalékos tulajdonában lévő Gránit Biztosító Zrt. július 8-án adásvételi szerződést írt alá a Magyar Posta Biztosító Zrt. és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. kétharmados – 66,925 százalékos – részesedésének megvásárlásáról. A Posta biztosítók együttes megszolgált díjbevétele 60,7 milliárd forint, míg adózott eredménye 2,2 milliárd forint volt 2023-ban.

A Magyar Posta Biztosító Zrt. és Magyar Posta Életbiztosító Zrt. a magyar biztosítási piac meghatározó szereplője komplex élet- és nem-életbiztosítási termékportfólióval. A mostani tranzakcióval a Waberer's a magyar életbiztosítási piac egyik legnagyobb szereplőjében szerez részesedést, és jelenik meg az életbiztosítási szegmensben, írta az MTI.

Korábbi cikkünkben írtuk, hogy az állam azonban nem szeretett volna tartósan tulajdonossá válni, így kiírta a Magyar Posta biztosítóinak privatizációját. Várható volt, hogy egy Fidesz-közeli szereplőhöz kerülnek majd ezek a cégek, mert a hazai tulajdon arányát akarták növelni a magyar biztosítói szektorban. A Keszthelyi Erik és Mészáros Lőrinc tulajdonában álló CIG Pannónia és a Tiborcz István többségi tulajdonában álló Gránit (korábban Waberer’s) Biztosító tűnt már akkor is esélyesnek, végül az utóbbi lett a befutó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!