Kijöttek az otthonfelújítási program új szabályai

2024. június 17. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább enyhítették, illetve bővítették az Otthonfelújítási Hitelprogram feltételeit, írja a Hvg.hu. A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői közleménye alapján a legfontosabb változások:

  • Megnövelték a futamidőt, 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. Ezzel csökkent a havi törlesztőrészlet, az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forintra.
  • Támogatható lesz a hőszivattyós fűtési rendszer kiépítése, az új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászárók mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése és az EPS (polisztirolhab) hőszigetelés mellett a kőzetgyapotos hőszigetelés.
  • A saját forrásba beszámítható lesz a lakástakarékpénztári megtakarítás.
  • Az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható lesz.
  • Módosították a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módját, figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket is.

A program július 1-jével indul, a pályázati felhívást hétfő délután teszik közzé a palyazat.gov.hu oldalon.

A pontosan 108,24 milliárd keretösszegű támogatással összekötött hitelprogram révén közel 20 ezer hazai, 1990 december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, akár többlakásos családi-, iker- vagy sorházak energiahatékonyságán javíthatnak a tulajdonosok. A szabályozás tervét még áprilisban bocsátotta társadalmi egyeztetésre a kormány, majd az első részletes terv kidolgozása után május végén bejelentették, hogy elhalasztják a támogatást. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt írta a halasztásról, hogy „a felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását”.

A program miatt rohamra számítanak az építőiparban. A szakma a lakosságnál kivárást tapasztalt az elmúlt években, ami azt eredményezte, hogy az emberek elhalasztották a felújításokat. Emiatt elképzelhető, hogy a felújításba belevágók nem fognak elegendő szakembert találni, noha alapanyag lenne bőségesen.

Az előzetes feltételrendszer alapján térképen megnéztük azt is, hogy a lehetőség mely településeket érintheti a leginkább.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!