Új otthonfelújítási program indul: 6 milliós támogatást kaphatnak a családi házak tulajdonosai

2024. április 5. – 09:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új otthonfelújítási, energiakorszerűsítési programot jelentett be péntek reggel Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára – írta a Portfolio.

Az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai összesen 6 millió forintos támogatást vehetnek igénybe szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer (gázkazáncsere és hozzá kapcsolódó kéménybélelés) korszerűsítésére.

A tulajdonosoknak 1 millió forint önrészt kell biztosítaniuk, a maradék 6 millió forint pedig egy vissza nem térítendő támogatás és egy kedvezményes hitel között oszlik majd meg. Ez utóbbi arány a jövedelemtől és a járás fejlettségétől függ. Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege. A hitelt 8 éven belül kell visszafizetni, a törlesztőrészlete 25-36 ezer forint között lesz.

A Portfolio tudósítása szerint 30 százalékos energiamegtakarítási arányt kell hoznia a beruházásnak, ezt a beruházás előtt és után is igazolni kell egy-egy energetikai tanúsítvány segítségével. Azt írják, hogy az új, 108 milliárd forintos keretösszegű programot csak azokra az 1990 előtt épült családi házakra lehet felhasználni, amelyek a vezetékes gázhálózatra rá vannak csatlakozva.

A pontos részleteket társadalmi egyeztetésre bocsátják majd, és a kormány tervei szerint június elejétől már pályázni lehet a programra, amit a RePower elnevezésű uniós forrásból finanszíroznak. Várakozásaik szerint legalább 127 milliárd forintnyi beruházás fog elindulni, és közel 20 ezer családi házat újíthatnak meg. A kormány azt reméli, hogy a családok jelentős költséget spórolhatnak meg az új támogatási program segítségével.

A lakóházak a legnagyobb energiafogyasztók

Magyarország lakóházai az ország teljes energiafelhasználásának 32 százalékát adják, ezzel a legnagyobb fogyasztónak számítanak. Amíg ehhez a mennyiségű energiához olcsón lehetett hozzájutni, ez kevésbé zavarta a lakosságot, a rezsicsökkentés részleges kivezetése óta azonban központi problémává vált, hogy sokan az utcát fűtik télen.

A magyarok főként a fűtésen keresztül használnak el rengeteg gázt, amely majdnem teljes egészében Oroszországból érkezik. Szakértők szerint alapos energiahatékonysági felújítással a teljes háztartási gázfelhasználást akár a felére lehetne csökkenteni, ami jelentősen javítana az ország energiafüggőségén is.

Az elmúlt időszakban az Európai Bizottság zászlóshajó-projektje az épületfelújítás volt, a Helyreállítási Alappal sosem látott finanszírozást adott az energetikai felújításokhoz is EU-szerte, de Magyarországon eddig alig jelent meg állami támogatás a területen, inkább a háztartások napelemes és hőszivattyús projektjeire adott pénzt az állam. Ez a helyzet változik meg most a frissen bejelentett programmal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!