Fél Lengyelország a gyanús ügyekbe keveredett volt Orlen-vezért kutatja, ő közben Budapesten él titkos luxuséletet

2024. június 5. – 13:31

Fél Lengyelország a gyanús ügyekbe keveredett volt Orlen-vezért kutatja, ő közben Budapesten él titkos luxuséletet
Daniel Obajtek egy sajtótájékoztatón 2022-ben – Fotó: Attila Husejnow / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Daniel Obajtek, a lengyel Orlen olajvállalat korábbi vezérigazgatója hosszabb ideje Budapesten tartózkodik. Ha ettől a hírtől még nem ment fel igazán a vérnyomása, sőt, ha esetleg nem is hallott még Daniel Obajtekről, az nem baj – a VSquare oknyomozó írásából most képbe kerülhet.

A hír röviden azért izgalmas, mert Daniel Obajtek otthon, Lengyelországban azt állítja, hogy nem bujkál külföldön, de a hatóságok – amelyek egyelőre amúgy csak kérdezni szeretnék, nem gyanúsítják – semmilyen otthoni címén nem találják. A közösségi médiában bemutatott videói és képei pedig valamiféle rejtőzködést igazolnak, ami éppenséggel pont Budapesten történik.

A VSquare és a Frontstory.pl nyomozásával készült írás – amelyben számos Instagram-videót elemeztek ki az oknyomozók – feltárja, hogy Obajtek az Andrássy úti Karsai-palotában tartózkodhat(ott). Az eredeti cikket elolvasók olyan izgalmas elemekkel is találkozhatnak, mint a gondosan beazonosíthatatlanná tett helyszínek bútorainak, tapétáinak, bokrainak és parkjainak az elemzése.

Daniel Obajtek a cikk megjelenésének napján rögtön reagált is, mint közölte: „Soha nem csináltam titkot abból, hogy nemcsak Lengyelországban, hanem külföldön is folytatok üzleti tárgyalásokat. Ilyenkor meg kell szállnom valahol. Magánemberként emiatt aligha kell magyarázkodnom.”

Miért keresik?

Obajtek február 19-én posztolta az első videóját a penthouse lakásból, áprilisban pedig még Youtube-interjút is készített egy jobboldali újságíróval a titkos budapesti otthonában. Az üzletember videóinak másik visszatérő helyszíne az Andrássy út végén található Városliget.

A cikk készítéséhez az újságírók gyakorlatilag letáboroztak az Andrássy úti luxuslakás ingatlanja előtt, felvételeketkészítettek, ahol bepattant egy, a házhoz odaálló lengyel rendszámú Lexusba egy napszemüveges, baseballsapkás alak.

Daniel Obajtek ismeri a magyar olajipari szakembereket, sőt, magát Orbán Viktort is, mert még 2022-ben, amikor az Orlen és a Mol nagy megállapodást kötött (ezután jelent meg a Mol Lengyelországban és az Orlen Magyarországon) sok tárgyalási kör volt. Mint hallottuk, most nincs kapcsolat az olajipari felek között, Obajtek nem dolgozhat például Magyarországon a Molnak, hiszen a versenytárs-korlátozó megállapodásokban a Mol–OMV–Orlen hármasban, vagyis a régió versenyző olajos cégeiben kizárt az ilyen átjárás.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) fogadja Daniel Obajteket, a lengyel PKN Orlen igazgatótanácsának elnökét (j) a Karmelita kolostorban 2022. február 16-án. A felek a kelet-közép-európai energiaszuverenitásról és az észak-déli energiafolyosó megerősítéséről egyeztetettek. Balról Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) fogadja Daniel Obajteket, a lengyel PKN Orlen igazgatótanácsának elnökét (j) a Karmelita kolostorban 2022. február 16-án. A felek a kelet-közép-európai energiaszuverenitásról és az észak-déli energiafolyosó megerősítéséről egyeztetettek. Balról Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Obajteket februárban menesztette a felügyelőbizottság az Orlen vezérigazgatói posztjáról, ami után ritkán láthatták Lengyelországban. Folyamatosan tagadta azonban azokat az állításokat, amelyek szerint fél a vádemeléstől, és emiatt készül az Európai Parlamentbe, hogy megszerezze a mentelmi jogot. A VSquare cikke szerint azt is tagadta, hogy Budapestre menekült volna. Az üzletember amúgy otthonában nem gyanúsított, egyelőre tanúként szeretnék meghallgatni a lengyel ügyészek olyan ügyekben, mint

  • az állami tulajdonú Orlen és Lotos energiavállalatok egyesülése, valamint a gdanski finomító 30 százalékos részesedésének eladása a szaúdi Saudi Aramco felé;
  • az Orlen óriási vesztesége, amelyet a nagy- és kiskereskedelmi piacokon 2023 őszén történt radikális üzemanyagár-csökkentés okozott, és amit az indokolhatott, hogy az olcsóbb üzemanyaggal szerették volna megtolni az országgyűlési választás előtt a regnáló Jog és Igazságosság népszerűségét;
  • egy 1,5 milliárd zlotys átutalás.

A lengyel ügyészség és a parlament vizsgálóbizottsága már többször szeretett volna idézést kézbesíteni a lengyel címein nem található Obajteknek, hogy jöjjön el egy meghallgatásra.

Obajtek június 4-én, hétfőn be is jelentette, hogy nem kíván megjelenni a választások előtti meghallgatásokon, és közölte, hogy ügyvédje válaszol majd a kérdésekre a nevében.

A Gazeta Wyborcza szerint Obajtek a külföldi tartózkodással szeretné elkerülni, hogy az európai parlamenti választások előtt meghallgassák vagy megvádolják ezekben az ügyekben. Obajtek a választáson el is indul a Jog és Igazságosság jelöltjeként Podkarpacie-ben (Dél-Lengyelország), ha befut, mentelmi jogot kaphat.

Viharos ügyek Obajtek körül

Lengyelországban az október 15-i választás előtt az ellenzék magyar párhuzamot emlegetve arról írt, hogy az Orlen külső támogatást nyújtott a pártnak. Pedig a lengyel piac 65 százalékát ellátó, több mint 1900 töltőállomással rendelkező Orlen vezérigazgatója, Daniel Obajtek korábban még kifejezetten kijelentette, hogy ő nem fog olyan helyzetet teremteni, mint ami Magyarországon fennáll, de aztán mégis indokolatlanul állandóan csökkentette az üzemanyagárakat. Más kérdés, hogy ez sem segített, a Jog és Igazságosság elvesztette a választásokat.

A VSquare cikke emlékeztet, hogy Magyarország nem az első rejtegetési ügybe keveredik bele, Nikola Gruevszki volt északmacedón miniszterelnök 2018-ban szökött Magyarországra, miután börtönbüntetésre ítélték. 2024 elején pedig – amint azt a New York Times feltárta – Jair Bolsonaro volt brazil elnök töltött több napot a brazíliai magyar nagykövetségen.

Arról a cikkben most nincs információ, hogy Obajtek a magyar hatóságok védelmét is élvezi-e.

Ő maga amúgy tényleg érdekes figura, egy emlékezetes botrányt felidézve, 2021 februárjában a Gazeta Wyborcza lengyel lap Obajtek kazettái címmel titokban rögzített telefonhívásokat közölt, amellyel azt kívánta alátámasztani, hogy a cégvezető korábbi munkahelyén összevissza hazudott, és minősíthetetlen trágárságokat zagyvált.

Erre elindult egy vita arról, hogy vajon Obajtek Tourette-szindrómában szenved-e. A valóban ebben szenvedő betegek egyesülete kijelentette, hogy a szindróma összevissza trágárságok automatikus hangoztatását jelenti, nem pedig a szövegbe illő válogatott sértéseket és minősítéseket, vagyis a cégvezető nem annyira betegnek, inkább csak eszméletlenül bunkónak tűnik. Ugyanakkor hozzá kell tenni, beszéltünk olyan magyar szakemberrel, aki elmesélte, hogy tárgyalt Obajtekkel, aki teljesen semleges helyzetekben ráordított, ami alapján nem lehet kizárni, hogy tényleg jellemezheti a betegség az üzletembert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!