A benzin és a dízel is drágább Magyarországon a régiós átlagnál

2024. április 19. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

A benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál – írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

  • A 95-ös benzin átlagára Magyarországon 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.
  • A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, míg a régiós országokban 623 forint.

Az üzemanyagok ára azután emelkedett a régiós szint fölé Magyarországon, hogy 2022 decemberében kivezették a hatósági üzemanyagárat.

A 95-ös benzinért tavaly szeptemberben kellett a legtöbbet fizetni, akkor 650 forint körül mozgott a benzin átlagára. A legalacsonyabb árak tavaly májusban és decemberben voltak, amikor átlagosan 540 és 570 forint közötti összeget kellett fizetni egy liter 95-ös benzinért.

A dízelnél 2023 januárjában a havi átlagár még meghaladta a 700 forintot, májusban pedig 545-570 forint körül mozgott.

2024 eleje óta a benzin és a gázolaj átlagára is folyamatosan emelkedik.

Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára. Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovéniában a 95-ös benzin átlagára kevesebb mint 10 százalékkal, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal maradt el a magyar ártól.

A dízelolajnál Ausztria és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest.

Az olaj árának mozgása a világpiaci és világpolitikai helyzet miatt várhatóan nem fog csökkeni. A közeljövőben szinte minden az áremelkedés irányába mutat. Nagy Márton pénteken azt mondta: jövő héten tárgyal a kormány a benzinárstop újbóli bevezetéséről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!