A NER-kedvenc kommunikációs cég 17,6 százalékos áremelésre kapott engedélyt Rogán minisztériumától

2024. április 18. – 08:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az állami kommunikáció szinte egyeduralkodó beszállítója, a Lounge Group 17,6 százalékkal emelte meg márciusban szolgáltatási díjait, amelyet a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal engedélyezett, írta a 24.hu.

Balásy Gyula cégcsoportja márciusban körlevélben értesítette az állami kommunikációs beszerzésekben érintett cégeket és szervezeteket, hogy 17,6 százalékkal megemeli a szolgáltatásai árát. A Lounge Group arra hivatkozott, hogy a kormányzati keretmegállapodás lehetőséget nyújt számára az inflációnak megfelelő áremelésekre. A keretszerződés díjtételének módosítását a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal engedélyezte.

A központosított állami kommunikációnak Balásy cégcsoportja a legnagyobb haszonélvezője, 2018 óta szinte kizárólag csak velük szerződnek minisztériumok, állami tulajdonú cégek, költségvetési háttérintézmények reklámokra és rendezvényszervezésre.

„Az elmúlt évek jelentős inflációs mozgása miatt nyújtottuk be kérésünket a Nemzeti Kommunikációs Hivatal részére. Ezen beadványban alkalmazott korrekciós mértékben a Központi Statisztikai Hivatal inflációs adatai voltak irányadóak, amelyek egyaránt megfeleltek a szerződésben megszabott szigorú szabályoknak” – írta a Lounge Group arra kérdésre, hogy hogyan jött ki a 17,6 százalékos áremelés. Ez a szám megegyezik a Központi Statisztikai Hivatal által 2023-ban mért éves átlagos fogyasztói áremelkedéssel, a Balásy-féle cégcsoport tehát lényegében az előző évi inflációra visszatekintő áremelésre kapott lehetőséget.

A tavalyi inflációnak megfelelő áremelés valamennyi a Lounge szolgáltatásait igénybe vevő állami szervezetet érinti, és várhatóan jelentős növekedést okoz majd a költségvetésből finanszírozott kommunikációs kiadásokban is.

Nem kis pénzről van szó. A G7 adatai szerint a Balásyhoz köthető kommunikációs vállalatok összesített árbevétele 2022-ben 186 milliárd forint volt, és a közbeszerzési adatok alapján készült becslés szerint 2023-ra ez még több lehet, akár a 280 milliárd forintot is elérheti. A Balásy-cégek profitja 2022-ben elérte a 26 milliárd forintot, 2014 és 2023 között összességében 67 milliárd forint adózott eredményt érték el, ami két számjegyű, 11 százalékos profitrátának felel meg.

A Szabad Európa március elején részletes cikkben mutatta be, hogyan árazza túl az állami szervekkel kötött szerződéseit a Balásy Gyulához köthető cégcsoport, és hogyan adnak le abszurd tételeket tartalmazó árajánlatokat – amelyeket az állami szervek aztán rendre elfogadnak. Vadai Ágnes DK-s képviselő ezek után Polt Péter legfőbb ügyészhez intézett kérdést, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást Balásy cégeinek egyes, túlárazottnak tűnő szerződései miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!