Megállapodtak, az Audiban idén nyolcszázalékos béremelést kapnak a dolgozók, jövőre hatot

2024. április 15. – 16:15

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A győri Audi mintegy tizenkétezer dolgozója 2024-ben nyolc, 2025-ben hat százalékos alapbéremelésre számíthat. Ezen felül mindenki kap egyszeri kifizetéssel bruttó 650 ezer forintot mindkét évben; a béren kívüli juttatás, vagyis cafetéria, pedig 500 ezer forint lesz. Lezárult a két hónapos bértárgyalás-sorozat, amelynek utolsó hetét már zárt ajtók mögött folytatták a felek. A megállapodás az egész régió béreire kihatással van, Győr-Moson-Sopron ipara – túlzás nélkül állíthatjuk – a számokra várt.

Februártól tárgyaltak

A bértárgyalások február 13-án kezdődtek, és idén több változás történt. Az Audi Hungária Független Szakszervezetnél (AHFSZ) tavaly novemberben két vezető tisztségviselőt – nem az elnököt – letartóztatott a rendőrség sikkasztás gyanújával. Az elnökség ezután lemondott, választást írtak ki, amelynek az lett a vége, hogy bár több tagjuk ismét bizalmat kapott, a régi elnök végül nem indult el a választáson. Így új vezetője lett az AHFSZ-nek és a 2024-es bértárgyalói küldöttségnek is. Változás volt a munkaadói oldalon is. Ott Michael Breme vette át február 1-jétől az Audi Hungaria igazgatóságának elnöki pozícióját, ő a győri Audi új vezetője.

Az Audi első ajánlata 5,3 százalékos béremelés volt, a szakszervezet 12 százalékkal indított, a hetek teltek, az olló pedig nem igen zártul.

A felek április 15-ét szabták meg határidőnek, és ezt végül tartani tudták. Tavaly 17 százalékos emelést harcolt ki az AHFSZ, igaz, egekbe szökő infláció mellett. Az Audi vállalatvezetése keményen beleállt az idei bértárgyalásba, nyilvánvaló volt, hogy ehhez hasonlóan nagy béremelést a szakszervezet és a dolgozók nem remélhetnek. Egy számjegyű emelés lett a vége.

Most mindkét oldal elégedett

A szokásoknak megfelelően a szakszervezet és a vállalatvezetés is kiadta a maga közleményét. Háromi László, az AHFSZ elnöke azt írta, hogy az autóipari átalakulás jelentősen befolyásolja a konszern, az anyavállalat és az Audi Hungaria mozgásterét is. „A kialakult helyzet és legfőképp tagjaink jogos elvárása ránk is nagy terhet rakott a bértárgyalás során. Eredményesnek ítélem meg a megállapodást” – írta a hosszabb kommünikében.

Az Audi Hungaira Zrt. a közleményében ugyan kettébontja az alapbéremelést és a mozgóbérből való alapbéresítést 6 plusz 2 százalékra, de a végeredmény a dolgozók számára gyakorlatilag ugyanaz. Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke, aki a tárgyalások véghajrájában már személyesen vett részt, azt írta, biztos abban, hogy a béremelési csomaggal a munkavállalók és a munkaadó „jövőnk egyik fontos alapját fektettük le ezekben a különösen nagy kihívásokkal teli időkben.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!