Megkezdődtek a bértárgyalások a győri Audinál: a szakszervezet 12 százalékos béremelést kér, a vállalat 5,3-at adna

2024. február 13. – 13:49

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A győri Audinál megkezdődtek a bértárgyalások, a végeredmény nemcsak a tizenkétezer közvetlen munkatárs fizetését határozza majd meg, hanem közvetve a beszállítócégeknél dolgozókét is. A munkavállalókért zajló versenyben ugyanis az utóbbiak bére nem nagyon maradhatna le az audisokétól, igaz, utol sem tudja érni azokat.

Az audis bérmegállapodás a szűk régióban mindenesetre iránymutató.

Nem a szokásos felállás szerint alakulnak az idei bértárgyalások, az Audi Hungária Független Szakszervezetnél (AHFSZ) tavaly novemberben ugyanis két vezető tisztségviselőt – nem az elnököt – letartóztatott a rendőrség sikkasztás gyanújával. Az elnökség ezt követően lemondott, választást írtak ki, amelynek az lett a vége, hogy bár az elnökség több tagja ismét bizalmat kapott a munkavállalóktól, a régi elnök végül nem indult el a választáson, így új vezetője van az AHFSZ-nek és a 2024-es bértárgyalói küldöttségnek is.

Változás van a másik oldalon is, Michael Breme vette át február 1-jétől az Audi Hungaria igazgatóságának elnöki pozícióját, ő tehát a győri Audi új vezetője. A bértárgyalásokat a vállalatvezetés részéről általában a személyügyekért felelős igazgató viszi.

És akkor a lényeg, vagyis a számok. Az Audi-szakszervezet ezzel az ajánlattal állt elő:

  • Egy évre szóljon bérmegállapodás (2024. április 01-től, 2025. március 31-ig).
  • 12 százalékos alapbéremelést kér.
  • 550 ezer forint cafeteriát.
  • 500 ezer forint egyszeri kifizetést, úgynevezett „Urlaubsgeld”-et.

A munkáltató számai még nagyon mások:

  • Az Audi-vállalatvezetés 2 éves bérmegállapodást javasol.
  • Az alapbéremelés 2024. április 1-től 5,3 százalék, 2025. április 1-től: 3 százalék lenne.
  • A cafeteria mindkét évre 500 ezer forint.
  • Az egyszeri kifizetés pedig 350 ezer forint.

A bérmegállapodás része a lojalitási és a jubileumi bónusz is, de a fő tételek az előbb felsorolt számok. Innen indul tehát a nyilvánvalóan többfordulós menet. Tavaly elképszetően magas, 17 százalékos béremelést tudott kialkudni a szakszervezet, ilyen idén biztosan nem lesz.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!