Bilincsben vitték el a rendőrök az Audi-szakszervezet két elnökségi tagját

2023. november 9. – 12:56

Bilincsben vitték el a rendőrök az Audi-szakszervezet két elnökségi tagját
Kilencezer taggal működik, nagy súlya van az Audi Hungaria Független Szakszervezetnek – Fotó: Facebook / AHFSZ
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Éppen csak elkezdődött az elnöki köszöntővel az Audi Hungária Független Szakszervezet bizalmi értekezlete csütörtök reggel, amikor a rendőrök bilincsben vittek el két elnökségi tagot a rendezvényről. Eddig közokirat-hamisítás gyanújáról lehetett tudni, a Telex most úgy értesült, hogy a feljelentésben – aminek alapján a nyomozás indult – hűtlen kezelés gyanúja is szerepelt.

Drámai fordulatot vett az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) két vezetője ellen indult rendőrségi nyomozás. A szakszervezet eddig az évente-kétévente esedékes bértárgyalások apropóján került a hírekbe, idén nyáron azonban merőben más összefüggésben írt róluk a sajtó. Híre ment, és ezt később a rendőrség is megerősítette, hogy közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozás indult az AHFSZ ellen.

Két pénzügyi beszámoló áll a háttérben:

  • A 2020-as beszámolót kétszer adták le. Először 2021. május 29-én, ebben 92,6 millió forint veszteséget mutatott az adózott eredmény. A szeptember 27-én beadott módosított beszámolóban viszont már 93 ezer forint nyereség állt. Született magyarázat a csaknem 93 milliós különbségre: az „anyagjellegű kiadások” összegét csökkentették 92,7 millióval.
  • A 2021-es évre vonatkozó beszámolókból ugyanakkor már három változatot adtak le, az eredeti verziót kétszer is módosították. A 2022. június 1-jén benyújtott első beszámolóban 366,5 milliós veszteség szerepelt az „adózott eredmény” rovatban. A három hónappal később, szeptember 27-én beérkezett második jelentésben már 234,2 millió veszteség, a november 6-i harmadik korrekció után 233 millió mínusz szerepelt ugyanezen a soron. A különbség az első és a harmadik beszámoló között itt is jelentős: 130 millió forint.

Mindez bizonnyal ez áll a most történtek hátterében, de kérdés, hogy továbbra is közokirat-hamisítás-e a gyanú, mert már hűtlen kezelésről is hallani. A rendőrségnek elküldtük az erre vonatkozó kérdésünket, a választ várjuk.

Dr. Németh Miklós győri ügyvéd egy elnökségi tag és két bizalmi nevében idén tavasszal ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Mint a Telexnek elmondta, ebben a hűtlen kezelés gyanúját is megemlítette:

„Konkrét összegeket azért nem tudtunk írni, mert a beszámolókban mindenféle szám szerepelt. De lehetségesnek tartottunk több száz millió forintos nagyságrendet is.”

Úgy tudjuk, hogy teljes döbbenetet okozott a rendőrségi fellépés a mai bizalmi értekezleten. A nyomozók a szakszervezet elnökségének két érintett tagját elvitték már a helyszínről, a kétnapos értekezletet pedig azonnal lefújták. Jelenleg a szakszervezet irodáit vizsgálják át és házkutatást is tartanak.

Talán nem is véletlen egybeesés, de a Telexnek a minap nyilatkozott az egyik érintett, őt is ebben az ügyben kérdeztük. Mire ez megjelenhetett volna, interjúalanyunkat elvitték a rendőrök. Az interjúban ő banális hibát emlegetett, amit állítása szerint korrigált a beszámolóban. Ezen felül szakszervezeti belharcokkal magyarázta a feljelentést.

„Értetlenül állunk az eset előtt” – a szakszervezet egyelőre ennyit reagált a történtekre.

FRISSÍTÉS!

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányságra csütörtökön délután megküldte válaszát, ebben megerősítik, hogy két személy ellen folytatnak büntetőeljárást, új elem pedig, hogy sikkasztás és más bűncselekmények elkövetése miatt. A gyanúsítottakat kihallgatásuk után a nyomozók őrizetbe vették. Az eljárás jelenlegi szakaszában bővebb információt nem hoznak nyilvánosságra.

Reagált az Audi is, közleményükből kiderül, hogy az Audi Hungaria Független Szakszervezet elnöke tájékoztatta a vállalat vezetését a történtekről, illetve arról, hogy a rendőrség „további nyomozati cselekményeket folytat a szakszervezetnek a vállalat területén található irodáiban.”

A szakszervezetről

Az Audi Hungaria Zrt. dolgozóinak érdekképviselete 1996-ban alakult, létszáma stabilan tartja a kilencezret (a győri Audiban 12 ezren dolgoznak, tehát a munkatársak háromnegyede szakszervezeti tag), az országban ezzel a legnagyobb érdekképviseletek egyike. A szakszervezetet döntően tagdíjakból tartják fenn, amit a dolgozók fizetnek be, évente 300-350 millió forint a büdzséjük. Az AHFSZ kilenc fős elnökséggel működik, a bizalmik tavaly októberben szavaztak újabb öt évre bizalmat a korábbi teljes vezetőségnek.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!