A különadók miatt nem tudunk nyereségesek lenni – írta a Spar osztrák vezetése a magyar dolgozóinak

2024. március 26. – 10:51

A különadók miatt nem tudunk nyereségesek lenni – írta a Spar osztrák vezetése a magyar dolgozóinak
Fotó: Róka László / MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

Napok óta inteznzív adok-kapok zajlik a Spar bevásárlólánc és a magyar kormány között. A Spar osztrák vezetője, Hans Reisch egy lapinterjúban azt állította, hogy az állam be akart szállni a cégbe, utalva arra, hogy akkor enyhülhetne a kiskereskedőre nehezedő nyomás A kormány több tagja is élesen reagált, igaz eléggé ellentétesen, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt jelezte, hogy szerinte a Spar rosszul gazdálkodik, veszteségesen működik, ezért hangoskodik, míg Lázár János építési és közlekedési miniszter arra utalt, hogy extraprofitot termel és viszi ki az országból.

Március 25-én a Spar-Ausztria 14 ezer magyar Spar-dolgozónak küldött el egy levelet. Ebben a cég igazgatóságának tagjai (Hans K. Reisch, Paul Klotz, Markus Kaser és Marcus Wild) megköszönték a magyar Spar-dolgozóknak, hogy a súlyos inflációs kihívásokkal terhelt 2023-as évben derekasan helytálltak. Majd így folytatták:

„A magyarországi helyzet különösen nehéz volt és jelenleg is az. A SPAR Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, melyek ebben a formában az EU egyetlen más országában sem léteznek.”

„Sajnos a magyar kormány által bevezetett ár- és adószabályok arra kényszerítenek bennünket, hogy túlzottan magas különadókat fizessünk, és így a SPAR Magyarország már nem tud nyereségesen működni. Nem csupán apróságról, hanem 120 millió euróról (48 milliárd forintról) van szó, amelynek a nagy részét a magyar államnak kell befizetnünk. Másképp fogalmazva: ez azt jelenti, hogy ha visszaszámoljuk, akkor a SPAR Magyarországot tekintve munkavállalónként közel 8500 eurót (3,4 millió forintot) kell kifizetnünk. Ezt nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni, ezért tettünk panaszt az EU-nál.”

Majd a levél így folytatódik:

„Hangsúlyozni szeretnénk, hogy magyar kereskedőnek tekintjük magunkat és semmiféle érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy beavatkozzunk Magyarország politikai ügyeibe.”

„Célunk továbbra is az, hogy jó helyi szolgáltató és élelmiszer-kiskereskedő legyünk a magyar lakosság, jó partner a hazai élelmiszergyártók, valamint jó és megbízható munkaadó az Önök számára.”

Az ide-oda üzengetés a kormány és az osztrák multi között azután kezdődött, hogy a Spar anyavállalatának vezérigazgatója, Hans Reisch a múlt hét végén egy osztrák lapnak arra a kérdésére, hogy mit szólt a magyar kormány ahhoz, hogy a Spar panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt, azt válaszolta: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk.”

„Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes” – mondta Reisch az interjúban, azt viszont hozzátette, ennek ellenére nem akarnak kivonulni a magyar piacról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!