Nagy Márton: Behívtam a Spar vezetőjét, és elmondtam neki, hogy minden kijelentésnek következménye van

2024. március 25. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

„Foglalkoztam a Spar kérdéskörével. Korábban már elmondtam: elítélem a vállalat kijelentéseit, amik következményekkel fognak járni” – mondta újságírói kérdésre válaszolva Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy hétfői sajtótájékoztatón az Index beszámolója szerint.

„Múlt héten behívtam a Spar vezetőjét, és elmondtam neki, hogy minden kijelentésnek következménye van, és haladéktalanul támassza alá, amit mondott. Kikérjük magunknak ezt a hangnemet. Fáradjanak ide, és mondják el, mire alapozzák ezeket a kijelentéseket, amiknek következményei lesznek” – mondta.

Kerestük a Spart azzal kapcsolatban, hogy a nemzetgazdasági miniszter az üzletlánc magyar vagy osztrák vezetőjét hívatta-e be, és miről esett szó a találkozón, amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Bár a sajtótájékoztatón Nagy Márton konkrét következményekről nem beszélt, azt mondta, „önmagában következménye van annak, hogy nagy veszteséggel működnek”.

Az ide-oda üzengetés a kormány és az osztrák multi között azután kezdődött, hogy a Spar anyavállalatának vezérigazgatója, Hans Reisch a múlt hét végén egy osztrák lapnak arra a kérdésére, hogy mit szólt a magyar kormány ahhoz, hogy a Spar panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt, azt válaszolta: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk.”

„Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes” – mondta Reisch az interjúban, azt viszont hozzátette, ennek ellenére nem akarnak kivonulni a magyar piacról.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda ezután a Telex kérdésére azt válaszolta, „a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!”

Nem sokkal később a Nemzetgazdasági Minisztérium is reagált, azt írták, „a kormányt érintő támadások hátterében nem a Spar által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete”. Nagy Márton minisztériuma szerint ahelyett, hogy a Spar hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, és „beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt”.

Múlt hét végén Lázár János építési és közlekedési miniszter is üzent a Sparnak, egy konferencián azt mondta,

„Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.”

Ezzel kapcsolatban Nagy Márton hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, nincs még döntés még arról, hogy megvásárolnák az üzletláncot, „Lázár Jánostól eddig csak javaslatként hangzott el”.

Február végén Heiszler Gabriellával, a magyarországi Spar ügyvezető igazgatójával készítettünk interjút.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!