Félévnyi használt olaj árával tartozik sok étteremnek a MOHU

2024. március 25. – 17:43

Másolás

Vágólapra másolva

Félévnyi használt olaj átvételét nem fizette még ki a MOHU sok vendéglátóhelynek – tudtuk meg egy tulajdonostól. A csúszásokat a vállalat is elismerte, de azt mondta, már dolgoznak a hibák kijavításán.

A MOHU, a Mol leányvállalata, tavaly júliusban vette át a hulladékgyűjtés egyes ágazatait egész Magyarország területén: a használt olajat is a vállalat gyűjti be, amiért cserébe pénzt ad a vendéglátóhelyeknek, a begyűjtött olajból pedig bioüzemanyagot készít. A koncesszió kezdete előtt több cég is foglalkozott a használt olaj elszállításával, sokszor a vállalkozó rögtön a helyszínen fizette ki a begyűjtött olajat, így félreszámolások sem voltak – mondta egy vendéglátós, aki arra panaszkodott, hogy a koncesszió kezdete óta több hónapos késedelmet halmozott fel a MOHU a kifizetésekben.

Az első két hónap díját végül decemberben adta oda neki a MOHU, de sok vendéglátóhely még mindig vár az augusztus után beszolgáltatott használt sütőolaj elszámolására.

Nekünk nem sok pénz, de más sem kapta meg – tette hozzá egy vendéglátós, aki úgy tudja, hogy helyenként már az őszi olajszállítást is kifizette a MOHU, máshol pedig még a nyári díjakat sem kapták meg. Szerinte míg náluk így csak néhány tízezer forintot tart vissza a vállalat, egyes vendéglátóhelyeknél ez akár milliós összegeket is jelenthet.

Forrásunk szerint emellett az első két hónap után rosszul számolt el vele a MOHU: eggyel kevesebb olajszállítást fizetett ki neki, ezért levelet írt a cégnek, és háromszor is próbálta jelezni a problémát, de csak ügyintézőtől ügyintézőig küldték.

A MOHU más árat is fizet a sütőolajért, mint a koncesszió kezdetéig működő, egymással versengő szállítók. Egy vendéglátós szerint az általa megbízott szállítócégtől korábban 178 forintot kaptak egy liter használt olaj után, de a koncesszió kezdete óta a MOHU már csak 127 forintot fizet kilogrammonként.

„Egy hordó használt sütőolajért a MOHU 6350 forintot fizet, a központosítás előtt 10 668 forintot kaptam. Majd 40 százalékkal adnak kevesebbet, de még ezt sem utalják át”

– tette hozzá az étterem-tulajdonos.

A MOHU a Telexnek azt írta, hogy a használt sütőolaj ára a nemzetközi piacot követi, ahol jelentős csökkenés történt tavaly nyár óta, ezért ad kevesebbet a vállalat az olajért. Arról is írtak, hogy a számlázással kapcsolatos kezdeti hibákat, elakadásokat javítják, és partnereik hamarosan megkapják a kompenzációt.

A júliusban induló hulladékkoncessziónak nyomán a MOHU-hoz kerültek a hulladékgazdálkodási feladatok Magyarországon a következő 35 évre. A változtatásokat elsősorban a nem túl fényes hazai újrahasznosítási számok javításával indokolta a kormány. 2040-re 65 százalékos újrafeldolgozási és 10 százalékos lerakási arányt kellene elérnünk az irányelvek szerint, ha ez nem sikerül, fizetnünk kell az Európai Uniónak.

A kezdeti nehézségek, és az informatikai rendszer akadozása mellett végül sikerült elindulnia a MOHU hulladékgazdálkodásának, de a G7 egy korábbi cikke szerint a váltás után 52 százalékkal esett vissza az újrahasznosítási tevékenység 2023 első félévéhez képest. Emellett sok, kisebb hulladékszállítással foglalkozó cég is kiesett a rendszerből, mivel nem tudott megfelelni a MOHU új kritériumainak.

A hulladéktípusok között is voltak különös esetek: a koncesszió kezdete után jelentősen bezuhant a visszagyűjtött fémhulladékok aránya, és a tizedére esett tavaly júliusban és augusztusban az akkumulátorhasznosítás, aminek egyik oka lehetett, hogy a sütőolajhoz hasonlóan az akkumulátorokért is jóval kevesebbet, csaknem feleannyit fizetett a MOHU az elődjéhez képest.

A MOHU ősszel azt írta a Telexnek, hogy „az intézményi hulladékoknál a hulladékbirtokosok, a törvény adta lehetőségeiknél fogva, július 1. után 3 hónapig (fémeknél 6 hónapig) szabadon kereskedhetnek a koncesszió alá tartozó hulladékukkal. Emiatt az indulás első hónapjaiban számítottunk is a mennyiség csökkenésére.” Emellett ősszel a számok javulását várta a vállalat. Világi Oszkár, a Mol Nyrt. vezérigazgató-helyettese korábban arról beszélt a Telexnek egy interjúban, hogy mint minden új, nagy léptékű rendszernek, a MOHU hulladékgazdálkodásának is megvannak a saját gyerekbetegségei, de a váltás utáni egy év egy átmeneti időszak, amikor is a vállalat feladata a hatékonyság javítása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!