A kormány visszadobta a törvény módosítását, ami Matolcsy szerint fenyegette a jegybank függetlenségét

2024. március 14. – 13:26

Másolás

Vágólapra másolva

További konzultációra dobta vissza a magyar kormány a jegybank alapszabályának sokat vitatott módosítását – áll a Bloomberg terminálján megjelent hírben. A lap értesülései szerint a politikai döntéshozók ezzel szeretnék elsimítani a Magyar Nemzeti Bankkal fennálló viszályt, ami a forintot is meggyengítette.

A Bloomberg az ügyhöz közel álló személyekre hivatkozva azt írja, a kormány szerdán vitatta meg a módosítást, és úgy döntött, hogy további egyeztetéseket kér az érdekelt felektől.

Csütörtökön Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán megerősítette, hogy a kormány szerdai ülésén megtárgyalta a jegybanktörvény módosítását.

„A parlamenti benyújtást megelőzően részletes és alapos egyeztetést folytatunk az Európai Központi Bank által megerősített javaslatról az MNB-vel.”

„A cél világos: olyan szabályozásra van szükség, amely továbbra is garantálja a jegybank függetlenségét, egyben erősíti a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését” – írta.

A javasolt változtatások lehetővé tennék a kormány képviselőinek, hogy szigorúbban felügyeljék a központi bank tevékenységét olyan területeken, amelyek nem tartoznak a monetáris politikához.

A tervezet alapján a Felügyelőbizottság arra is kifejezett felhatalmazást kapna, hogy közvetlenül vagy közvetve, az MNB belső ellenőrzési szervezete által ellenőrizhesse az MNB többségi tulajdonában álló gazdasági társaságokat, illetve az MNB által létrehozott alapítványok, valamint az MNB által létrehozott alapítvány többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok gazdálkodását is – írja a VG.

Matolcsy György korábban ezt a tervezetet „az intézmény függetlensége elleni nyílt támadásnak” nevezte.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az elmúlt hetekben újra fellángolt a Magyar Nemzeti Bank és a kormány vitája, ezúttal a jegybanktörvény tervezett módosításával kapcsolatban. A vita nemcsak intézmények, de egyre inkább személyek között is zajlik, Matolcsy György jegybankelnökkel az egyik, és volt beosztottjával, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel a másik oldalon. „Matolcsy György és Nagy Márton konfliktusa személyesebbé vált: komoly tétek vannak a háttérben” - mutattuk be konfliktusukat. Ezt egyébként az MNB és maga a miniszterelnök stábja is igyekszik tagadni. Az MNB szerint hiba személyes konfliktusként bemutatni a jegybanktörvény tervezett módosítása körüli vitát, azonban korábban pontos listát is közöltek arról, milyen intézkedésekkel nyúlt bele a kormány a jegybanki függetlenségbe.

Az MNB két napja szokatlanul durván szólt oda a kormánynak a tervezett módosítással kapcsolatban. „Az új törvény elfogadása esetén alkalmas lehet a magyar gazdasággal szembeni narratívák építésére és pénzügyi stabilitásunk rontására” – írta a jegybank az állásfoglalásban. Ebben többek közt azt írták, hogy a „mostani jegybanktörvény-tervezet – bár látszólag az egyéb feladatokról szól – kizárólag arra alkalmas, hogy az MNB Igazgatóságának az alapvető feladatokkal kapcsolatos, vagy az MNB függetlensége körébe tartozó egyéb döntéshozatalát befolyásolja”. Hozzátették: az is előfordulhatna, hogy a Felügyelőbizottság az eddigi ellenőrzési jogkör mellett akár irányítási jogot is szerezzen, és elutasítanak minden olyan törekvést, ami „alkalmas lehet a jegybanki függetlenség korlátozására”.

A patthelyzet riadalmat keltett a befektetőkben is, és olyan eladási hullámot indított el, amely a forintot az elmúlt egy év leggyengébb szintjére taszította -írja a Bloomberg. A hazai deviza az euróval szemben 0,75 százalékkal 394,1-ig, a dollárral szemben pedig 0,77 százalékkal 360,3-ig menetelt.

A Bloomberg szerint az Orbán-kabinet döntése, hogy – legalábbis egyelőre – félreteszi a törvénytervezetet, enyhülést hozhat a forint számára, amely szerda óta visszanyerte veszteségeit az euróval szemben.

(A cikket utólag frissítettük Varga Mihály bejegyzésével.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!