Szokatlanul durván szólt oda a kormánynak az MNB a jegybanktörvény készülő módosítása miatt

2024. március 12. – 20:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Az új törvény elfogadása esetén alkalmas lehet a magyar gazdasággal szembeni narratívák építésére és pénzügyi stabilitásunk rontására” – írta a Magyar Nemzeti Bank a jegybanktörvényt érintő tervezetről közzétett állásfoglalásában.

A szokatlanul durván odaszóló állásfoglalásban többek közt azt írták, hogy a „mostani jegybanktörvény-tervezet – bár látszólag az egyéb feladatokról szól – kizárólag arra alkalmas, hogy az MNB Igazgatóságának az alapvető feladatokkal kapcsolatos, vagy az MNB függetlensége körébe tartozó egyéb döntéshozatalát befolyásolja”. Hozzátették: az is előfordulhatna, hogy a Felügyelőbizottság az eddigi ellenőrzési jogkör mellett akár irányítási jogot is szerezzen.

„Az MNB törvényben meghatározott egyéb feladataival kapcsolatos döntések meghozatala során az alapító okiratban meghatározott mértéket meghaladó kiadással járó döntésekhez az MNB Felügyelőbizottságának előzetes engedélye lenne szükséges” – írták. A tervezett módosítások nyomán a jegybank szerint több lehetőség is lenne a függetlenség korlátozására, ide sorolták többek közt, hogy „felerősítené egyes feladatok vonatkozásában az igazgatóság és a Felügyelőbizottság közötti véleménykülönbség lehetőségét, ezáltal akadályozva az igazgatósági döntéshozatalt”.

Közölték továbbá, hogy az MNB mindig teljes mértékben eleget tett a törvényi előírások szerinti tájékoztatási és adatszolgáltatási kötelezettségeinek, és továbbra is híve a teljes transzparenciának, de

elutasítanak minden olyan törekvést, ami „alkalmas lehet a jegybanki függetlenség korlátozására”.

Az elmúlt hetekben újra fellángolt a Magyar Nemzeti Bank és a kormány vitája, ezúttal a jegybanktörvény tervezett módosításával kapcsolatban. A vita nemcsak intézmények, de egyre inkább személyek között is zajlik, Matolcsy György jegybankelnökkel az egyik, és volt beosztottjával, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel a másik oldalon. „Matolcsy György és Nagy Márton konfliktusa személyesebbé vált: komoly tétek vannak a háttérben” - mutattuk be konfliktusukat. Ezt egyébként az MNB és maga a miniszterelnök stábja is igyekszik tagadni. Az MNB szerint hiba személyes konfliktusként bemutatni a jegybanktörvény tervezett módosítása körüli vitát, azonban korábban pontos listát is közöltek arról, milyen intézkedésekkel nyúlt bele a kormány a jegybanki függetlenségbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!