Közel 2 milliárd eurós büntetést kapott az Apple az EU-tól

2024. március 4. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Közel négy év után az Apple megbírságolásával zárult le az Európai Bizottság vizsgálata, amelyet a Spotify 2019-es panasza nyomán indítottak el, és amelyben már két éve is arra jutottak, hogy a cég megsértette az uniós versenyszabályokat. Az Apple-nek így 1,84 milliárd eurós büntetést kell kifizetnie, mert a Bizottság szerint visszaélt a domináns helyzetével a zenei streamingalkalmazások piacán.

A szervezet hétfői közleménye szerint az volt a probléma az Apple által követett gyakorlattal, hogy nem tette lehetővé például a panaszt benyújtó Spotifynak, hogy tájékoztassa arról az iOS-es felhasználóit, hogy az App Store-on kívül olcsóbban is elő tudnának fizetni a szolgáltatásaikra. Margrethe Vestager versenyjogért felelős biztos szerint az Apple tíz éven át illegálisan visszaélt a hatalmával, és több millió felhasználótól vette el a szabad választás jogát.

Mindez azért is volt probléma, mert az Apple a saját rendszerén belül lebonyolított vásárlásokból 30 százalékot lefölözött, az Apple Musicnak viszont ezzel nem kellett foglalkoznia, így komoly előnybe került a riválisaival szemben. Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója egyébként pontosan erre hivatkozva panaszolta be korábban az Apple-t, a Bizottság pedig egyet is értett ezzel három éve, dacára annak, hogy az Apple korábban is megpróbálta megcáfolni a Spotify állításait.

Az Apple erre a döntésre is hasonlóan reagált a közleményében. A cég komolyan beleszállt a Spotifyba, amely szerintük 56 százalékos részesedéssel rendelkezik az európai piacon, és egy centet sem fizet nekik azokért a szolgáltatásokért, amelyeken felkapaszkodott. Az Apple a Bizottságot is kritizálta, mondván, napokkal azelőtt hozták meg ezt a döntést, hogy életbe lépett volna az általunk is taglalt, digitális piacokról szóló uniós jogszabály (DMA), pedig korábban drasztikus, az itt felmerült problémákat is orvosló változtatásokat jelentettek be, hogy megfeleljenek ennek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!