Akár 27 milliárd dolláros büntetést is kaphat az Apple az EU-tól a trösztellenes szabályok megsértése miatt

2021. április 30. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós versenyszabályok megsértésével vádolja az Európai Bizottság az Apple-t a Spotify két évvel ezelőtti panasza nyomán, álláspontjuk szerint ugyanis alkalmazásboltjukon, az App Store-on keresztül domináns pozícióba került a zenei streamingszolgáltatók piacán – írja a The Verge.

Az Európai Bizottság által közzétett közlemény alapján a vizsgálat során elsősorban két olyan szabályra fókuszáltak, melynek minden, az App Store-ba felkerülő alkalmazás fejlesztőjének meg kell felelnie. Az egyik az, hogy az Apple saját rendszerét kell használniuk az alkalmazáson belüli vásárlásokhoz – amiből az Apple 30 százalékot lefölöz –, a másik pedig az, hogy a fejlesztők nem is tájékoztathatják az ettől eltérő megoldásokról a felhasználókat az alkalmazáson belül.

A Bizottság szerint a 30 százalékos sáppal van a nagyobb baj, ezt ugyanis a fejlesztők általában áthárítják a felhasználókra, így drágábban lehet hozzájutni a szolgáltatásaikhoz. Margrethe Vestager versenyjogért felelős biztos úgy foglalta össze a dolgot, hogy az Apple Music ugyan papíron egyenlő félként versenyez a többi szolgáltatóval, az Apple gyakorlata miatt azonban előnyben van velük szemben, aminek a felhasználók isszák meg a levét. Ez egybecsengett azzal, amit két éve Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója írt, amikor bepanaszolta az EU-nál az Apple-t.

Az Európai Bizottság az Apple-nek is megküldte az általa kifogásolt dolgok listáját, ezzel formálisan útjára indította a cég elleni trösztellenes vizsgálatot, az amerikai cégnek most három hónapja lesz arra, hogy érdemben reagáljon a felvetésekre. Amennyiben az EU bűnösnek találja őket a versenyjogi szabályok megsértésében, akkor az éves bevételük 10 százalékra is büntetheti őket, ami a tavalyi számok alapján több mint 27 millió dolláros összeget jelentene. Az igazán nagy érvágás ugyanakkor az lenne, ha arra is köteleznék őket, hogy változtassák meg az üzleti modelljüket, az ugyanis hosszú távon sokkal jobban fájna a cégnek.

A Spotify üdvözölte az Európai Bizottság felvetéseit, mint írták, az iOS platform tisztaságának garantálása fontos feladat, melynek hosszú távon is fontos implikációi lehetnek. Az Apple is megszólalt az ügyben, szerintük a Spotify még azon kevés felhasználó után is csak 15 százalékot fizet, akiket az App Store-on keresztül szereztek. Mint írták,

a Spotify az alkalmazásboltjuk összes előnyét szeretné élvezni anélkül, hogy fizetne ezért, az pedig, hogy az Európai Bizottság ki is áll mellettük ebben, minden, csak nem tiszta verseny.

Az Apple már két éve pontról pontra megcáfolta a Spotify állításait, és azóta is tartja, hogy a bevétel lefölözött 30 százalékát az App Store fenntartására, illetve annak tartalmai, biztonsági és magánszférát védő irányelveinek betartására költik. Ennek ellenére a céget rengeteg kritika érte a gyakorlata miatt, az Epic Games-szel pedig lassan egy éve háborúznak máraz ügyben, ez pedig csak idén nyáron indul majd be igazán. Az Apple egyébként az utóbbi évben több helyen is lazított a korábbi szabályozáson, egyes streamingszolgáltatóktól egyáltalán nem szed már be pénzt az előfizetők után, azoktól a fejlesztőktől pedig, akiknek éves bevétele nem éri el az egymillió dollárt, csak 15 százalékot fölöznek le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!