Óriási változások jönnek az iPhone-ok alkalmazásboltjába

Legfontosabb

2024. január 26. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Márciusban lép életbe a digitális piacokról szóló új európai uniós jogszabály, a Digital Markets Act (DMA), ami az online kereskedelemmel foglalkozik. Az Apple erre előre reagálva és az új szabályokhoz igazodva hoz akkora változtatásokat az európai App Store-ba, amilyenekre 15 éve, mióta appokat lehet iPhone-ra letölteni, nem volt példa.

Mostantól az Apple engedélyezi az alternatív alkalmazásboltok működését iPhone-on, illetve csökkenti azt a jutalékot, amit az appokon belül történt tranzakciókból levesz (például játékokban vásárolható dolgok, különféle alkalmazások kiegészítései, előfizetési díjak): a 30 százalékos „Apple-adó” 17 százalékra csökken, a 15 százalékos verzió, amit különféle kedvezményprogramokban adtak fejlesztőknek, 10 százalék lesz ezentúl.

Engedélyezik továbbá azt is, hogy az Apple pénzügyi megoldása helyett sajátot használjanak a fizetések intézésére az alkalmazások fejlesztői, és ezekből nem is húz le jutalékot az Apple. A csavar az, hogy az ilyesmit használó alkalmazások után telepítésenként évi 50 eurócentet kell majd a fejlesztőnek befizetni az Apple-nek (de az első egymillió telepítés ingyenes). Megnyílik az iPhone-ok NFC-alapú, azaz érintésmentes fizetési megoldása is a külső fejlesztők előtt, amit eddig csak az Apple Pay használhatott.

Szintén fontos változás a böngészők közti versenyben, hogy könnyebben lehet majd átállítani az alapértelmezett böngészőt az eddig bebetonozott Safariról bármi másra – a Safarinak kötelező lesz ezt felajánlania az első indításkor.

Az újítások az iOS operációs rendszer 17,4-es verziójában élesednek majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!