Sóskút polgármestere szerint nekik nem kell az akkufeldolgozó, és semmilyen beleszólásuk nem volt, hogy az hozzájuk költözik

2024. február 8. – 20:26

Másolás

Vágólapra másolva

„Csörgött a telefon, a HIPA-ból a vezérigazgató úr keresett, hogy menjek be. Bementem, tájékoztattak, hogy idejön ez a cég, és azt kérték, hogy másnap délre hívjam össze a képviselő-testületet. Összehívtam, idejött az Andrada, PR-osok, és egy kétórás bemutatkozást tartottak vetítéssel, mindennel.” Amikor az véget ért, „megnyomták a gombot”, és kiküldték a sajtóközleményt, hogy Sóskútra jön az Andrada

– mondja König Ferenc, Sóskút független polgármestere az RTL Klubnak adott interjújában. Szerinte neki nem volt beleszólása az egészbe, a kormány kész helyzet elé állította, ahogy korábban más települések vezetőit is.

Január 16-án derült ki, hogy a szlovén Andrada akkumulátorfeldolgozója a korábbi tervekkel ellentétben nem a Miskolc melletti Alsózsolcán, hanem a Budapest melletti Sóskúton fog megépülni. A településen január 30-án tartottak volna egy lakossági fórumot, ami ordibálásba és botrányba fulladt, így König azt végül lefújta. A fórumról König először gyalog próbált meg elmenekülni, de miután tiltakozók és újságírók követték, végül a rendőrökkel vitette haza magát.

Most az RTL-nek adott hosszú interjúban azt mondja, nemsokára tájékoztatni fogják a lakosságot, hogy nem nekik kellett az akkufeldolgozó, az nekik is csak púp a hátukon. A beruházásról azt mondja: „Ez az ipari park jelenleg annyi munkahelyet ad, hogy a csecsemőket és aggastyánokat beleszámolva is több, mint amennyi lakosunk van. Tehát nekünk ez nem kell.”

Arról, hogy miért nem lehet a helyieket megkérdezni, azt mondta: „Mert a kormány nem engedheti meg magának, hogy itt népszavazások legyenek, mert valakinek biztos problémája lenne mindennel. Ettől a pillanattól kezdve nem tudna a kormány semmit Magyarországra hozni.”

Hozzáteszi, hogy az akkufeldolgozó ügyében neki és a sóskúti képviselő-testületnek semmilyen beleszólása nincs és nem is volt. Ezt szerinte „az állam dönti el. Az államnak van egy beruházási gondolata, egy országfejlesztő gondolata. Hogy az egy akkumulátorgyárban teljesül ki vagy egy autógyárban, azt ők döntik el fönt.”

Az Andrada egyébként éppen szerdán tartott egy sajtótájékoztatót, amin azt mondták: minden rendben lesz a gyárral, nem fognak mérgező anyagokat a levegőbe engedni. Megígérték: ők lesznek a legjobb szomszédok.

A sóskúti lakossági fórumról készült videónkat itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!