Gyengült a forint a magyar uniós források elvonásáról szóló hír hatására, 389 felett az euró

2024. január 29. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

Gyengülésnek indult hétfő délelőtt a forint, a jelenlegi 389 feletti euróárfolyam 0,4 százalékkal haladja meg a péntek estit – írta a Portfolio.

A gyengülés hátterében a Financial Times (FT) vasárnap esti cikke áll, ami egy titkos EU-s dokumentumra hivatkozva arról írt, hogy a Magyarországnak járó uniós források elvonásával fenyegethetik meg Orbán Viktort az EU-s állam- és kormányfők február 1-i brüsszeli rendkívüli csúcsértekezletén, ha továbbra is blokkolja Ukrajna uniós támogatását. Orbán a decemberi csúcstalálkozón megvétózta, hogy az EU közösen felvett hitelből támogassa pénzzel az Oroszország által megtámadott Ukrajnát.

A terv készítői szerint az uniós támogatások megvonása azért érintené különösen érzékenyen Magyarországot, mert „a pénzpiacok, az európai és nemzetközi vállalatok ezek után kevésbé volnának érdekeltek magyarországi befektetésekben [...] és ez gyorsan tovább drágíthatná a magyar költségvetési hiány finanszírozását, és gyengítené a forint árfolyamát is”.

„Brüsszel úgy használja a zsarolást Magyarország ellen, mintha nem lenne holnap” – reagált hétfőn a hírre Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter szintén zsarolásról írt a Facebook-oldalán, de kijelentette, hogy ennek „Magyarország nem enged”. Szerinte „Ukrajna támogatása és az uniós forrásokhoz való hozzáférés között Magyarország nem teremt kapcsolatot, és visszautasítja azt, hogy mások ezt tegyék”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!