A 60 milliónál drágább lakásokért nem kapkodnak a vevők

2024. január 17. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

Élénkült a kereslet a lakáspiacon, de a 60 milliónál drágább lakásokat már kevésbé keresik a vevők, derül ki az Ingatlan.com elemzéséből. Az, hogy a 60 millió alatti lakásokat keresik inkább a vevők, arra utal, hogy a lakások továbbra sem drágultak jelentősen, Budapesten a 40-60 milliós lakások fedik le a teljes kereslet 30 százalékát, olvasható az elemzésben.

„Az év első két hetében ötödével nőtt az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma az egy évvel korábbihoz képest, és több mint 145 ezer érdeklődés érkezett már ezekre az ingatlanokra. Tavalyhoz képest tehát jelentősen erősödött a kereslet. Ahogy a múlt év elején, így az idén is a vevők zöme a 60 millió alatti ingatlanokat keresi. A magasabb árkategóriákban, a 80 milliónál magasabb áron eladásra kínált ingatlanok iránti érdeklődések aránya egyáltalán nem emelkedett. Mivel a kereslet árkategóriák szerinti eloszlása sem változott, ez arra utal, hogy az ingatlanárak sem emelkedtek” – értékelte az adatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szerinte hiába mozog összességében több vevő a lakáspiacon, a kereslet fizetőképessége nem változott, ami a jelentős drágulásnak is gátat szab.

Az elemzés szerint a fővárosban a 41-60 milliós lakóingatlanok fedik le a 2024-es érdeklődések 30 százalékát, a 80 millió forint pedig lélektani határnak számít a fővárosban, mert az érdeklődések 77 százaléka érkezik az ennél olcsóbb ingatlanokra. A budapesti lakásdrágulás kifulladását jól jellemzi, hogy a 100 millió forintnál értékesebb ingatlanokra érkezett az érdeklődések 14 százaléka, ami pontosan megfelel a tavalyi aránynak, olvasható az elemzésben.

Budapesten kívül, a nagyvárosokban a lélektani határ 60 millió forintnál húzódik meg, mert az érdeklődések 80 százaléka ennél olcsóbb ingatlanokra érkezik. A kisebb városokban szintén 21-40 milliós lakások a legnépszerűbbek, az érdeklődők harmada szeretne ennyiért lakást ezeken a településeken, írták.

Az MNB őszi lakáspiaci jelentése szerint a lakások drágulását az előző évben több tényező is fékezte:

  • a bizonytalan gazdasági környezet;
  • a csökkenő reálbérek; és
  • a magas kamatok.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!