Az új napelemes elszámolás sok pontja még bizonytalan, nem ösztönzi a fogyasztókat sem

2023. december 30. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

2024 elején kivezetik a háztartási méretű kiserőművek szaldóelszámolási rendszerét, ehelyett jön a bruttó elszámolás. Az új rendszer lehetőséget adott volna arra, hogy egy olyan elszámolás jöjjön, amely figyelembe veszi a villamos energia valódi értékét, a hálózathasználat költségeit. Helyette azonban az új felállás tele van továbbra is bizonytalanságokkal, írja a Másfélfok.

Egyelőre kérdéses, hogy az új elszámolás megéri-e majd a napelemek telepítését a háztetőre. Jelenleg a bruttó elszámolás rontja a napelemes rendszerek megtérülési mutatóit, így nem is ösztönzi a fogyasztókat. Az új rendszerbe kerülnek azok is, akik legalább tíz éve napelem-tulajdonosok, illetve az (idén szeptember 7. utáni) új beruházók is.

Az új rendszerrel már nem lehet éves szinten összevezetni a hálózatról a fogyasztott és a napelemek által hálózatra termelt villamosenergia-mennyiséget. Helyette a vételezés és a betáplálás külön lesz elszámolva. A kormányzati nyilatkozatok arra utalnak, hogy 2024-től fix 5 forint/kWh-s áron veszi majd át az energiaszolgáltató a fel nem használt energiát. Ez a Másfélfok elemzése szerint

  • nagyban rontja a napelemek megtérülését,
  • és egyben elszalasztja a korszerű és rugalmas elszámolási rendszerre váltást is.

A szaldóelszámolásban maradhatnak majd azok még tíz évig, akik idén szeptember 7-ig bejelentették napelemes rendszerek építését, és 2025 végéig fel is építik azt. Az új rendszer pár nap múlva életbe lép, néhány fontos kérdés azonban még mindig homályos.

Az illetékesek posztjaiból és bejelentéseiből például az derül ki, hogy a hálózatra betáplált energia után nem kell forgalomarányos rendszerhasználati díjat fizetni, ez azonban a MEKH rendeletéből nem tűnik egyértelműnek. Bejelentették emellett azt is, hogy 5 forint körüli átvételi árra számíthatnak azok, akik az egyetemes szolgáltatás rendszerében maradnak. Az ár azonban jelentősen rontja a napelemes rendszerek megtérülését.

Nem világos továbbá, hogy mi lesz azzal, aki a rezsicsökkentésre jogosult fogyasztási limit felett fogyaszt: ilyenkor például lehet-e a többletfogyasztással megegyező mértékig a magasabb, 32 forint / kWh körüli árat kapni a betáplált áramért. Ezzel az akkumulátoros tárolásban és az okosmérőkben rejlő lehetőségek sem lesznek rendesen kihasználva.

A fix árral nem lehet a Másfélfok szerint kihasználni a napelemeket. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy ott, ahol a lakossági napelem-tulajdonosok nem fix áron vásárolják az energiát és nem fix árat kapnak a termeltért, ott érdekeltté válnak az emberek a napelemek tudatos kihasználásában.

Napelem vs. Fidesz

Még szeptemberben, amikor Lantos Csaba bejelentette a szeptember 7-es határidőt az új napelemeseknek, írtunk arról, hogy jóval korábban mindössze azt lehetett tudni, hogy a kormány terve szerint január 1-jétől nemcsak az újonnan telepített lakossági napelemeknél szűnne meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is áttennék havi elszámolásba. Komoly felzúdulást keltett a bejelentés.

A Fidesz alighanem érzékelte, esetleg megmérte, hogy az intézkedés egy lényeges szavazói tömeget (230 ezer háztartást, vagyis akkor dupla ennyi választópolgárt) érintett volna nagyon negatívan. Ők ugyanis átverve érezték magukat, mert korábban a kormány a napelemesek támogatásánál egyfajta ráutaló magatartást tanúsított, hogy a projektek megtérülését segíti, a nappanelek telepítését kívánatosnak tartja.

Aztán úgy tűnt, hogy teljesen elromlik a matek, mire Kocsis Máté már korábban belengette, hogy visszaállítanák a napelemesek éves szaldóelszámolását. Aztán az Energiaügyi Minisztérium is elkezdte „érdemben vizsgálni” a Fidesz-frakció kérését, végül Lantos iparági szövetségekre és az energiahivatalra hivatkozva jelentette be, hogy meggyőződött arról, van értelme meghagyni a rendszert.

A Telex nemrégiben a netadó bevezetéséhez hasonlította a napelemesek változó szabályozását. Arról írtunk, hogy a Fidesz-kormányzásra nem jellemző, hogy a kormány viszonylag kicsi anyagi előnyért kifejezetten sokakat bőszít fel. Anno a netadótól is gyorsan visszatáncolt a kormány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!