Ezek a legértékesebb magyar cégek a Forbes szerint

2023. november 2. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar Forbes idén is összeállította a legértékesebb, magyar tulajdonban lévő cégek 100-as listáját, az első három helyezett sorrendben az MPF Holding, a Docler Holding és a Bonafarm Csoport lett.

A főleg géptartozékgyártásról, ipari alkatrészeiről, csiszolószerszámairól, valamint hűtő- és fűtőkészülékeiről ismert MPF Holding értékét 408,3 milliárd forintra becsülte a lap. Felcsuti Zsolt cége tavaly adta át Közép-Európa legmodernebb radiátor- és vágókoronggyárait, és tervezik egy hőszivattyúgyár építését is, mindegyiket hitelek felvétele nélkül.

A második helyezett Docler Holdingot Gattyán György birtokolja, a cég becsült értéke 361,2 milliárd forint. A luxemburgi és budapesti központú Docler főként a streamingszolgáltatások, az IT és a sport területein mozog.

Csányi Sándor agrárbirodalma, a Bonafarm Csoport szerezte meg a lista harmadik helyét 320,4 milliárd forintra becsült értékével. A cég profiljába állattenyésztés, húskészítmény- és tejtermékgyártás, takarmánygyártás és borászat tartozik.

Az üzleti lap szerint a mostanihoz hasonló recessziós környezetben különösen érdekes volt megvizsgálni a magyar cégek értékének változását. Mint írták, a két évvel ezelőtti listájukon még alig akadt olyan cég, amelynek csökkent a becsült értéke egy év alatt, míg tavaly már a szereplők ötöde nem mutatott növekedést. Az arány pedig idén tovább nőtt: becslésük alapján a listán minden harmadik cég stagnált vagy zsugorodott az elmúlt egy évben. A top 100 magyar cég összértéke így jelentősen, csaknem tíz százalékkal tudott növekedni, mostanra átlépték az 5000 milliárd forintos értéket.

A Forbes idén augusztusban összeállította a legértékesebb családi cégek listáját is, az első helyet itt a Mészáros Csoport szerezte meg tavalyi 526,1 milliárd forintos becsült értékével, ami közel 170 milliárddal több, mint ami a lap tavalyi becslésében (355,7 milliárd forint) szerepelt. A lista második helyén szerepelt a mostani győztes MPF Holding (408,3 milliárd forint), a harmadik pedig itt is a Bonafarm Csoport lett, de a top 5-be befért Demján Sándor örökösei (Gránit Pólus csoport) mellett a Duna Aszfalt is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!