Kicsoda Felcsuti Zsolt, akinek a cége értékesebb a Mészáros csoportnál?

2022. augusztus 31. – 18:03

frissítve

Kicsoda Felcsuti Zsolt, akinek a cége értékesebb a Mészáros csoportnál?
Felcsuti Zsolt – Fotó: Reviczky Zsolt / HVG

Másolás

Vágólapra másolva

Felcsuti Zsolt évek óta stabil szereplője a leggazdagabb magyarokat felsorakoztató listáknak, de kevesebb szó esik róla a nyilvánosságban, mint más, hasonlóan vagyonos szereplőkről. Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor, Bige László vagy Gattyán György nevével állandóan találkozni a lapokban, Felcsutiról ellenben jó eséllyel sokan azt sem tudják, hogy létezik, miközben most azzal vonta magára a figyelmet, hogy

cége, az MPF Holding a Forbes összeállítása szerint jelenleg a legértékesebb magyar családi vállalat.

Ezzel Felcsuti megelőzi a nála jóval hírhedtebb Mészáros Lőrinc cégcsoportját, amely hihetetlen ütemű növekedésével a NER „nemzeti tőkésosztály” felduzzasztását célzó gazdaságpolitikájának szimbólumává vált az elmúlt évtizedben.

Az 1971-ben született Felcsuti Zsolt vagyona aktuális értékével (a Forbes becslése szerint ez 286,4 milliárd, a Száz Leggazdagabb kiadvány szerint pedig 345 milliárd forint) a harmadik leggazdagabb magyar 2022-ben. A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnöki tisztjét is ellátja, de más közéleti szerepet nem vállal. Ebben minden bizonnyal közrejátszik, hogy nem sokat tartózkodik Magyarországon, de az is, hogy kifejezetten kerüli a nyilvánosságot. Nős, két fia van, angolul, németül és oroszul beszél.

Felcsuti Zsolt húszas évei elején Svájcban dolgozott, aztán hazatérve beszállt az édesapja által alapított, jól menő családi vállalkozásba, amely a fém- és műanyagipari termékek gyártásával foglalkozott. Az ekkor még MP Meta néven futó cég 1998-ban részvénytársasággá alakult és a kétezres években dinamikus terjeszkedésbe kezdett.

Felcsuti lépésről lépésre építkezve vásárolt fel nagy múltú márkákat, és olvasztotta be őket a befektetőcsoportjába.

Irányítása alatt az egykori családi vállalkozásból fokozatosan multinacionális üzleti birodalom lett, melyhez olyan cégek tartoznak, mint a fűtési rendszerekről ismert FÉG, a szerszámgyártó – főként csiszolóeszközökben utazó – Widenta, és a legnagyobb kelet- közép európai építőkemikáliákat gyártó céget, a Kemikált is felvásárolták a Henkeltől.

Az MPF régóta nemzetközi vizeken evez. A 29 országba szállító holding bevételének túlnyomó része exportból származik, a Forbes szerint a legújabb terepük az orosz piac. A csoport központja korábban New York-ban volt, 2017 óta pedig Szingapúrban található, de rendelkeznek kínai vegyesvállalattal is. Felcsuti Zsolt maga többnyire Svájcban tartózkodik, Zürichben, fiatalkorában megszerette az országot, ahol azt tapasztalta, hogy a dolgok rendben vannak és működnek.

Felcsuti Zsoltra jellemző az a filozófia, hogy „azzal kell üzletelni, akivel lehet”, a Boom magazinnak illusztráció gyanánt elmesélt egy történetet, amikor faipari termékeikhez jó minőségű szibériai fenyőre volt szükségük, és azt a tippet kapták, hogy alapítsanak helyben egy céget, vagy bizniszeljenek az ottani börtönnel. Mindenki megpróbálta lebeszélni őket erről, de mégis az utóbbi mellett döntöttek, és a stratégia végül megalapozottnak bizonyult, a faszállítmányok rendben megérkeztek. A Forbes-nak pedig a cége történetével foglalkozó cikkben azt mondta, ő maga karrierje kezdetén (ami egybeesett a rendszerváltás utáni zavaros időkkel) tulajdonképpen csencselt,

„hozott be mindent, amire igény volt, akkoriban menő alámondást is gyártatott a Németországból importált műsoros videókazettákra”.

Svájcban aztán egy kereskedelmi cégnél kitanulta az értékesítést és a marketinget, aminek később nagy hasznát vette.

Felcsuti közel sem egy Mészáros Lőrinc, cégbirodalmát már a NER előtt aránylag naggyá tette és termékeit a nemzetközi piacokon értékesíti. Olyan ügyből, amely nyilvánosságot kapott és jó politikai fekvést sejtetett, mindössze egyet találtunk vele kapcsolatban: 2017-ben az akkor éppen kormánykritikus Magyar Nemzet arról írt, hogy az Otthon Melege program pályázatát úgy írták ki, hogy leginkább a FÉG konvektorára érte meg felvenni a vissza nem térítendő támogatást.

A milliárdosról lehet tudni, hogy jobboldali gondolkodású (Varga Mihály pénzügyminiszter tanácsadójaként is működött) de a jelek szerint nem tartozik azok közé, akik állami segítséggel szándékoznának még nagyobbra növelni a vagyonukat. Sőt, a Fidesz-kormányzás elején előfordult olyan is, hogy nyilvános kritikákat fogalmazott meg, például a Manager Magazinnak 2011-ben adott interjújában azt mondta a cége külföldi székhelyére vonatkozó kérdésre, hogy

„a hazaszeretet nem jelentheti azt, hogy irracionálisan döntünk az üzleti ügyekben. Van Magyarországon kiszámítható gazdaságpolitika? Nincs. Pár hónapja meghirdették Európa egyik legjobb adórendszerét, most meg kiderül, mégsem vezetik be úgy, ahogy tervezték. Hogy lehet így a bizalmat megszerezni, a stabilitást kialakítani?”

Az utóbbi évek tapasztalata alapján komolyabb politikai kötődésre nincs is szüksége Felcsuti Zsoltnak, aki úgy lett 2022-re dobogós a magyar gazdaglistákon, hogy közben nem találkozhattunk a nevével gyanús ügyletek főszereplőjeként.

Az MPF Holding értékét a Forbes 401,9 milliárd forintra becsüli, miközben a kormányzati hátszéllel hízó Mészáros Csoport – melynek cégei 720 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek 2021-ben – 355,7 milliárd forintot érhet mára. A harmadik helyre az orosz-magyar Rahimkulov fivérek vállalkozása, a Kafijat csoport került 298,6 milliárdos becsült értékkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!