Forbes: Van értékesebb magyar családi cég Mészáros Lőrincénél

2022. augusztus 31. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Forbes ismét összeállította a legértékesebb magyar családi cégek listáját, amelyen a Mészáros Lőrinc-birodalom csak a második helyre fért, pedig a cége többet ér, mint az előző évben. A 25-ös listán szereplő cégek felének az értéke csökkent vagy stagnált.

A legértékesebb magyar cég a Forbes szerint az MPF Holding, Felcsuti Zsolt cégcsoportjának az értékét az újság 401,9 milliárd forintra becsüli. Az MPF-et főleg géptartozékgyártása, csiszolószerszámai, hűtő- és fűtőkészülékei, valamint ipari alkatrészei miatt lehet ismerni, de az elmúlt években új piacokra is beléptek, mint a radiátorgyártás vagy automatizálástechnika. Az árbevételének szinte teljes része exportból származik, viszont az ukrajnai háború miatt az orosz piacról ki kellett vonulniuk.

A Mészáros-csoport csak a második helyre fért, ennek az értékét a Forbes 355,7 milliárd forintra becsüli. A cég 100 milliárddal növelte az értékét tavalyhoz képest, de ez szoros összefüggésben van azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel való jó kapcsolata miatt Mészáros Lőrinc cégei sorra nyerik a közbeszerzéseket.

Csak 2021-ben 720 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek Mészáros cégei. Ez másfélszer annyi, mint 2020-ban.

A harmadik helyre az orosz–magyar Rahimkulov fivérek vállalkozásai, a Kafijat-csoport került 298,6 milliárdos becsült értékkel. A Rahimkulovok elképesztően sok befektetést buktak az ukrán–orosz háború miatt, és csökkent a tulajdonrészük az OTP-ben is.

A top 5-ben egyébként szerepel a Csányi család agrárbirodalma és Demján Sándor örököseihez tartozó Gránit Pólus csoport is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!