Helyreállt a NER rendje, ismét a Mészáros Csoport lett a legértékesebb családi cég a Forbes listáján

2023. augusztus 30. – 06:45

Helyreállt a NER rendje, ismét a Mészáros Csoport lett a legértékesebb családi cég a Forbes listáján
Nagy István agrárminiszter, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa és ifjabb Mészáros Lőrinc érkezik a Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepének átadására a Győr-Moson-Sopron vármegyei Újrónafőn 2023. május 18-án – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Két év kihagyás után újra a dobogó tetejére állhatott Mészáros Csoport a legértékesebb családi cégek listáján, amit a Forbes kilencedik alkalommal állított össze.

A Mészáros Csoport becsült értéke 526,1 milliárd forint volt 2022-ben.

Ez majdnem 170 milliárddal több, mint ami a lap tavalyi becslésében (355,7 milliárd forint) szerepelt. A növekedés jókora része az Opus Nyrt.-nek köszönhető: több mint kétszer értékesebbnek árazták a vállalatot a befektetők, mint tavaly ilyenkor.

A lista második helyén a tavalyi győztes, a Felcsuti család cégbirodalma, az MPF Holding (408,3 milliárd forint) áll. Felcsuti Zsolt cége főleg géptartozékgyártásról, ipari alkatrészeiről, csiszolószerszámairól, illetve hűtő- és fűtőkészülékeiről ismert. „Felcsuti közel sem egy Mészáros Lőrinc, cégbirodalmát már a NER előtt aránylag naggyá tette, és termékeit a nemzetközi piacokon értékesíti” – írtuk tavaly, amikor meglepetésre megelőzte a felcsúti vállalkozót.

A képzeletbeli dobogó alsó fokára a Csányi Sándor nevével fémjelzett Bonafarm Csoport (320,4 milliárd forint) került, de a top 5-be befért Demján Sándor örökösei (Gránit Pólus csoport) mellett a Duna Aszfalt is. A Forbes csak tenderkirályként emlegeti Szíjj László cégcsoportját, amely összesen 450 milliárd forint értékű közbeszerzési projektet nyert el az elmúlt három évben.

A lap szerint a legértékesebb cégek is a bőrükön érzik gazdasági recessziót.

A huszonöt legértékesebb családi cég alig ér többet, mint egy éve ilyenkor.

A többségük azonban nem aggódik, továbbra is bátran indít fejlesztéseket és beruházásokat.

A listát a publikusan elérhető információk alapján, a nyilvánosan elérhető legfrissebb adatokból (2022-es lezárt üzleti év) állították össze. Családinak vették azokat a cégeket, ahol a tulajdonosi körben, illetve a vezető menedzsmenttagok között vérségi rokonság van. Azok a cégek szerepelnek az összeállításban, amelyek legalább ötven százalékban egy család kezében vannak.

A teljes listát itt lehet böngészni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!