Matolcsy György: Kínával nemcsak gazdasági, de lelki és intellektuális kapcsolatban is vagyunk

2023. szeptember 25. – 13:21

Matolcsy György: Kínával nemcsak gazdasági, de lelki és intellektuális kapcsolatban is vagyunk
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond az Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulója alkalmából szervezett szakmai konferencián – Fotó: Hegedüs Róbert/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke rövid köszöntőt mondott az Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulója alkalmából szervezett szakmai konferencián az MNB székházában. A tanácskozást a jegybank és a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetsége szervezte.

Az évfordulók mindig jó alkalmat jelentenek a visszatekintésre – kezdte Matolcsy György a felszólalását, és két fontos dátumot emelt ki.

2010-ben a frissen megválasztott Orbán Viktor miniszterelnök ellátogatott Pekingbe, és meghirdette a „keleti nyitás” politikáját. Nem sokkal később, 2013-ban pedig Hszi Csin-ping kínai elnök hirdette meg a Belt and Road Initiative-ot (BRI), vagyis az Övezet és Út kezdeményezést.

Korábban modernkori Selyemút, illetve egy út, egy övezet néven volt ismert a kezdeményezés), amely egy nagy infrastrukturális projekt.

Ha Kínára nézek, egy nagyon bölcs, 3000 éves államot látok, amely tud 100 évre is tervezni. Az elmúlt egy évszázadban ez az állam olyat tett, amit soha, senki a világtörténelemben, a nyolcvanas évek óta 700 millió embert vezetett ki a szegénységből a középosztályba.

Matolcsy György lelkesedése magára a BRI értékelésére is kiterjedt, amely szerinte az elmúlt 10 évben óriási sikert hozott,

nem tudhatjuk, hogy a következő száz évben is így marad, de ha utak, kikötők épülnek, az nagyon fontos, mert mi magyarok tudjuk, hogy ahová nem vezet út, ott marad a szegénység, az infrastruktúra az minden.

Az elnök pár részletet is kiemelt, mint mondta, a nemzeti bankok kapcsolata remek, de vannak további jól működő és gyümölcsöző gazdasági és pénzügyi kapcsolataink, erre „mi magyarok nagyon büszkék vagyunk”. Magyarország hisz a multipolaritásban is, vagyis az MNB-elnök szerint a dollár világuralmának vége, több globális deviza kell, ebben támogatjuk a renminbi térnyerését.

Végül Matolcsy György kiemelte, az EU-ban mi magyarok, talán csak mi, komolyan vesszük az intenzív kapcsolatépítést, a keleti és az euroázsiai nyitást.

Hiszünk a párbeszédben, sok kínai professzort is fogadunk, kölcsönösen tiszteljük egymást. Ez egy érzelmi, lelki és intellektuális infrastruktúra, amiben nagyon fontos az oktatási együttműködés például a Fudannal a világ egyik legjobb egyetemével.

10 év nem sok idő, de az első 10 év mégis remek alapot teremtett a további együttműködésre Kínával – zárta beszédét az MNB elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!