Év végéig megtartja a kötelező bolti akciókat a kormány

2023. szeptember 14. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

A kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja a kormány – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Azt mondta, hogy az online árfigyelő, és a hatóságok is ellenőrzik a boltokat, hogy betartják-e ezeket az akciókat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június végén jelentette be az egyik kormányinfón, hogy kivezetik az élelmiszerárstopot, és közben 15 százalékra emelik a kötelező akciózás mértékét, és augusztus óta bővült a termékkör a kristálycukorral, a búza finomliszttel, a napraforgó étolajjal, a házi sertéscombbal, a csirkemellel és csirke far-háttal, a 2,8 százalékos UHT tejjel, a tojással, valamint az étkezési burgonyával.

Az árstop utolsó napján körsétát tettünk Budapesten egy Tescóban, egy Aldiban, egy Lidlben és egy CBA-ban, aztán kedden reggel, az új korszak hajnalán is visszamentünk mindegyikbe, ebben a cikkben újra elolvashatja, milyen árváltozást tapasztaltunk.

Szakértők korábban arra számítottak, hogy a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára átlagban 5-600 forinttal emelkedik majd kilónként, az étolaj ára pedig akár 30-40 százalékkal is megugorhat. Ez az eddigi két válaszból nem látszik, de miután a kormány új árszabályozása a kisboltokra nem vonatkozik, a szegényebb falvakban alighanem tényleg komoly áremelkedést okozhat majd az árstop kivezetése.

A kormány közben abban bízik, hogy az év végére sikerül egy számjegyűre csökkenteni az inflációt, sőt, Orbán Viktor már arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy lehet, már 2-3 hónappal az év vége előtt sikerül ezt a célt elérni. Júniusban még 20,1 százalék volt az infláció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!