Az ársapkák vége: van, ahol nagyon megdrágult az étolaj vagy a csirkemell, de vannak meglepetések is

2023. augusztus 1. – 13:35

Az ársapkák vége: van, ahol nagyon megdrágult az étolaj vagy a csirkemell, de vannak meglepetések is
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden másfél év után megszűntek az árstopok az üzletekben. Egyelőre meglehetősen vegyes a kép, hogyan változtak az alapvető élelmiszerek árai. Találtunk több mint 30 százalékos drágulást is, egyes helyeken viszont csökkentek az árak vagy egyelőre minden maradt a régiben. Az élelmiszerláncokat augusztus 1-től a kötelező akciók kiterjesztésére kötelezi a kormány, és ennek mértéke is emelkedik.

Az árstop utolsó napján, hétfőn körsétát tettünk Budapesten egy Tescóban, egy Aldiban, egy Lidlben és egy CBA-ban, aztán kedden reggel, az új korszak hajnalán is visszamentünk mindegyikbe. Három terméknél néztük meg, hogyan változnak az áraik az ársapkák eltörlése után:

  • csirkemell (1 kg),
  • 2,8 százalékos UHT tej (1 liter),
  • napraforgó-étolaj (1 liter).

Egy olvasónk fotókat is küldött nekünk néhány termék árváltozásáról. Az egyelőre semmiképpen sem jelenthető ki, hogy minden élelmiszer ára meredeken emelkedett az ársapkák kivezetése után. Négy nagyobb üzletláncot nézve a napraforgó-étolaj literenkénti ára kettőben részlegesen csökkent, de az egyik helyen (Tesco) több mint 20 százalékkal nőtt a hétfői – utolsó hatósági áras – naphoz képest.

Napraforgó-étolaj a Tescóban 2023. július 31-én és augusztus 1-jén – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Napraforgó-étolaj a Tescóban 2023. július 31-én és augusztus 1-jén – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az egyliteres, 2,8 százalékos UHT-tehéntejet is van, ahol kevesebb pénzért szerezhetjük be, mint az ársapkák kivezetése előtt. Ugyanakkor ennek a terméknek az esetében is megállapítható, hogy számít, hol vásárolunk, mert bizonyos szupermarketekben (Tesco Expressz, CBA Príma) 10 százalék körüli áremelkedést is tapasztalhatunk.

Egy kilogramm csirkemellért a vizsgált boltok közül két helyen pontosan ugyanannyit kell ma is fizetnünk, mint hétfőn, a másik két boltban viszont eltérés mutatkozik. Egy üzletben némileg csökkent a termék ára (CBA Príma), máshol viszont jelentősen nőtt (Aldi) – több mint egyharmadával (34 százalék). A teljes képhez tartozik, hogy a csirkemelleknél nem tudtuk mindenhol ugyanazt a kategóriát nézni: az Aldiban és a Lidlben a vákuumcsomagolású kiszerelést vettük alapul, a Tescóban csak tálcás verziót találtunk, a CBA-ban pedig csak pultos csirkemellet láttunk.

Az árstopok kivezetésével párhuzamosan a kormány egyrészt 10-ről 15 százalékra emelte meg a kötelező akciózás mértékét, másrészt a kötelező árcsökkentés augusztustól a korábban árstopos termékkörökre is kiterjed – így a kristálycukorra, a búzafinomlisztre, a napraforgó-étolajra, a házi sertéscombra, a csirkemellre és csirke far-hátra, a 2,8 százalékos UHT-tejre, a tojásra, valamint az étkezési burgonyára, kivéve az újburgonyára. A szabály szerint heti rendszerességgel legalább két termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni. A fennmaradó hat termékfajta árai sem lehetnek magasabbak, mint a beszerzési ár.

A Lidlnél egyelőre még nem sok változás tapasztalható. Mint a cég a Telex kérdésére közölte: törvényi kötelességüknek megfelelően három termékkategóriában a mai naptól tovább csökkentették áraikat, a további árstoppal érintett termékeik árát viszont kedden még változatlanul tartják, azokat szerdán módosítják. A vállalat központilag szabályozza az akció folyamatát.

Kérdésünkre a Tesco is azt írta, hogy az akciókat központilag határozzák meg. Külön kiemelték, hogy náluk a pultos csirkemell kilogrammos egységára augusztus elsejétől 1499 forintról 1399 forintra csökken. Mint levelükben olvasható: a tojás ára némiképp csökkenhet, ugyanis annak árát éppen akkor rögzítették, amikor a szezonális hatások miatt az magasabban állt.

Tavaly februárban vezette be a kormány az árstopot hat alapvető élelmiszerre. Először csak a kristálycukorra, a búzafinomlisztre, a napraforgó-étolajra, a csirkemellre, a sertéscombra és a 2,8 százalékos tehéntejre vonatkozott az árkorlátozás.

A drágulás megfékezése érdekében tavaly novemberben aztán több más termék – így például a tojás és a burgonya is – hatósági áras lett. Orbán Viktor eleinte azzal indokolta az ársapkák bevezetését, hogy a magyar családokat meg kell védeni az áremelkedéstől. A miniszterelnök ekkor az Oroszországra kivetett szankciók miatt Európában növekvő energiaárakat okolta az inflációért.

A 2,8 százalékos UHT-tej ára az Aldiban 2023. július 31-én és augusztus 1-jén – Fotó: Olvasónk
A 2,8 százalékos UHT-tej ára az Aldiban 2023. július 31-én és augusztus 1-jén – Fotó: Olvasónk

Idén az energia mellett rég nem látott mértékben drágultak az élelmiszerek az országban. Míg idén júniusban a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, addig az élelmiszerek drágultak a legjobban tavaly júniushoz képest: itt 29,3 százalékos volt az áremelkedés. Ezen belül az édes lisztesáru 53 százalékkal, a kenyér 48,8 százalékkal, a tejtermékek 41,4 százalékkal, a tojás 40,1 százalékkal, a vaj és vajkrém 35,6 százalékkal lett drágább.

Miután az infláció mértéke január óta csökken, Gulyás Gergely bejelentette, hogy az árstopok megtették a dolgukat, úgyhogy itt az ideje a kivezetésüknek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy más eszközökkel továbbra is igyekeznek visszafogni a piac túlkapásait. Ezért terjesztették ki a kötelező akciókat az árstopos termékekre, júliusban pedig a Gazdasági Versenyhivatal online árfigyelőt is elindított, melyet azzal indokoltak, hogy ez fokozza a piaci versenyt, és így leszoríthatja az árakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!