A bankoknak is előírják, hogy állampapír-vásárlásra ösztönözzék az ügyfeleiket

2023. július 17. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

„A kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaik a jelenlegi szankciós infláció mellett is megőrizhessék értéküket” – írta az MTI sajtószolgálatán keresztül kiadott közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Azt írták, hogy a lakossági folyószámlákon található mintegy 7000 milliárd forintnyi le nem kötött pénzeszköz a jelenlegi inflációs környezetben jelentősen veszít az értékéből.

„A családok megtakarításának és a pénzügyi tudatosságának növelése érdekében a Kormány azt a döntést hozta, hogy a bankoknak kötelező módon, összehasonlítással szükséges tájékoztatniuk ügyfeleiket megtakarítási lehetőségeikről, a kockázatmentes állampapírokra fókuszálva, bemutatva, hogy azok mekkora többlet kamatbevétel elérését tették volna lehetővé” – olvasható a közleményben.

Azt is írták, hogy azért, hogy mindenki számára közérthető információ álljon rendelkezésre, a kormány miniszteri rendeletben határozza meg a tájékoztató levél tartalmi és formai elvárásait, amelynek társadalmi vitája hamarosan megkezdődik. A kötelező tájékoztatás része annak a négy elemből álló intézkedéscsomagnak, aminek célja az állampapír iránti kereslet jelentős növelése – olvasható a közleményben.

„A kormány mindenkit arra biztat, hogy megtakarításait értékálló megtakarításba helyezze el” – írta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Magyarország nehéz pénzügyi helyzetével több cikkben is foglalkoztunk a Telexen, ebben a legutóbbi összeállításban például arról is szó van, miért kell hetente toldozgatni-foltozgatni a költségvetést. A 2024-es költségvetést július 7-én szavazta meg az Országgyűlés, ebben a kormány 6 százalékos inflációval számol. Ebben a cikkben pedig a veszteséges jegybankról írtunk részletesen. Állampapírt egyébként már tíz évvel ezelőtt is akart vetetni a lakossággal a kormány, ennek részleteiről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!