Lázár János júliustól megemeli a távolságalapú jegyek árát, amivel az új bérletrendszer előnye nőhet

2023. június 8. – 16:41

Másolás

Vágólapra másolva

Július 1-től áremelés várható a vonat-, busz- és HÉV-közlekedésben, elsősorban a rövidebb távolságokon. Változnak ugyanis az úgynevezett távolságalapú jegyek árai – értesült a Telex egy minisztérium által kiküldött levélből. Az Építési és Közlekedési Minisztérium kérdésünkre egyelőre annyit válaszolt: folyamatos a tarifarendszer felülvizsgálata, amelyben a jövőben további változások várhatóak.

Úgy tudjuk, hogy a jegyek árának emeléséről szóló utasítást (levelet) megkapta a MÁV-Start, a GYSEV, a Volánbusz, illetve a MÁV-HÉV első embere is, illetve több kisebb közlekedési társaság. Információink szerint a különböző járműveken az állam hatókörébe tartozó cégeknél

  • a 0-10 kilométeres távokon 250 forint helyett 400 forint,
  • a 10-15 kilométeres távokon 310 forint helyett 450 forint,
  • a 15-20 kilométeres távokon 370 forint helyett 500 forint,
  • a 20-25 kilométeres távokon 465 forint helyett 550 forint,
  • végül a 25-30 kilométeres szakaszokon 560 forint helyett 600 forint lesz a menetjegyek ára.

Látszik a számokból, hogy mind nominálisan, mind százalékosan a rövidebb utazások drágulnak jobban.

Amennyire tudjuk, az áremelés egy összetettebb tarifaátalakítás eredménye lesz, amelyben az emelések mellett hamarosan kedvező változások is ismertté válhatnak.

Az Építési és Közlekedési Minisztériumot (ÉKM) elértük, a minisztérium egy bővített mondatban válaszolt:

„Az országos és vármegyebérletek bevezetése óta folyamatos a tarifarendszer felülvizsgálata, amelyben a jövőben további változások várhatóak. Ez azonban nem drágulást, hanem összességében a szolgáltatásokhoz való egyszerűbb és korlátlanabb hozzáférést biztosítja, amelyről hamarosan tájékoztatni fogjuk a közvéleményt.”

Mindebből nehéz nem észrevenni azt, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium abba az irányba szeretné eltolni a rövid távolságokon ingázók fogyasztási szokásait, hogy ők inkább az új bérleti rendszert vegyék igénybe, és ne egyedi jegyeket vásároljanak.

Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a BKK mellett a MÁV és a Volánbusz jegy- és bérletárai se nagyon változtak az elmúlt tíz évben, miközben a költségek az egekbe emelkedtek. A kormány májustól vezette be a 9450 forintos vármegyei havi bérletet, amivel a MÁV-Start, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV járatain adott megye határain belül lehet utazni. Aki egy vagy több megyével odébb menne (ingázna), az 18 900 forintért vásárolhatja meg a havi országbérletet, amivel az egész országban korlátlanul utazhat a fenti társaságok járatain. A két új bérletfajta előnyeiről és hátrányairól ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!