Az egész EU-ban nálunk zuhant a legnagyobbat a boltok forgalma

2023. június 6. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió országai közül áprilisban is Magyarországon volt a legnagyobb a visszaesés a kiskereskedelmi forgalomban éves összehasonlításban, írja a Portfolio.

Ha az Eurostat adatai alapján 2023 áprilisát összehasonlítjuk 2022 áprilisával, a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben 2,6 százalékos, az egész EU-ban pedig 2,9 százalékos csökkenést mutatott, vagyis valamelyest kevesebbet vásároltak az emberek.

Magyarországon viszont ezt a két időszakot összevetve a kiskereskedelmi forgalom volumene jelentősen, 12,6 százalékkal csökkent, az egész EU-ban ez a legrosszabb adat. Ez azért alakult így, mert messze nálunk a legbrutálisabb az infláció, vagyis az árak emelkedése.

Nálunk valamennyivel jobb adatokat produkált, de nem szerepelt túl jól Észtország (10 százalékos csökkenés), Szlovákia (mínusz 9,8 százalék) és Szlovénia (8,6 százalékos visszaesés). Cipruson, Spanyolországban és Luxembourgban viszont 6-9 százalékkal többet vásároltak az emberek, mint tavaly áprilisban. A nagy gazdaságok, Németország és Franciaország 3-4 százalékos visszaesést produkált.

Ha a magyar visszaesést üzlettípusokra is lebontjuk, akkor

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6 százalékkal,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,7 százalékkal,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 22,9 százalékkal lett kisebb a forgalom.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,4 százalékkal csökkentek.

Emlékeztetőül: Magyarország áprilisban ismét toronymagasan végzett az első helyen az uniós inflációs adatsorban. Az eurózónában mindössze 7 százalékos volt az átlagos infláció, a harmadát se éri el a magyarnak.

Ebben a cikkünkben azt mutattuk be, hogyan jár jól az állam az inflációval és a rekorder forgalmi adóval>>>

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!