Megtartották az idei kapitalista Woodstockot: Warren Buffett, a 92 éves milliárdos és 99 éves helyettese óriási műsort adott

2023. május 7. – 09:14

Megtartották az idei kapitalista Woodstockot: Warren Buffett, a 92 éves milliárdos és 99 éves helyettese óriási műsort adott
Warren Buffett golfozni indul. Fotó: Kevin Dietsch / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Warren Buffett továbbra is abba fektet, amit ért, hagyományos nagy cégekbe, informatikába, streamingszolgáltatókba, biztosítókba, autókereskedőkbe, de a mesterséges intelligencia például nem érdekli.

Magyarországról aligha elképzelhető, hogy egy vállalat éves közgyűlése körül ekkora lehet a felhajtás. Természetesen az Egyesült Államokban sem mindig az, de amikor a világ egyik leggazdagabb embere, egyben leghíresebb befektetője, Warren Buffett és cége a Berkshire Hathaway tartja a tulajdonosi fórumát, az tényleg óriási show.

A nagy gazdasági tévék, portálok vagy végig közvetítik az eseményt, vagy legalábbis rendszeresen bejelentkeznek onnan, különösen arról a többórás részről, amikor a részvényesek szabadon kérdezhetik az „omahai bölcs” néven ismert 92 éves befektetőt.

Ha azt hisszük, hogy az idős Buffett a cég nagy öregje, tévedünk, a részvényesek kérdéseire az alelnökök is válaszoltak, köztük a 99 éves Charles Munger is állta a sarat. Buffett és Munger 65 éve szövetségesek, és az Egyesült Államokban csak „Woodstock for Capitalists”, vagyis a kapitalisták Woodstockja néven is emlegetett maratoni show-n is állandóan ugratták egymást, olykor előre bekészített filmrészletekkel, amelyre például Jamie Lee Curtist nyerték meg statisztának.

Buffett a május 6-i szombati eseményt például azzal nyitotta, hogy két fontos esemény verseng ma a nézők figyelméért, „a versengő adás” az Egyesült Királyságban zajlik, de nekünk is van saját Károly királyunk – mondta, és Munger felé intett.

Nem megy csődbe az USA

Warren Buffett valóban sok mindenről kifejtette a véleményét. Makrogazdaságról szektorokról, cégekről. Az Egyesült Államokban éppen közeleg az adósságplafon elérése, ez a visszatérő probléma azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban törvény szabályozza azt, hogy mennyi adóssága lehet az államnak. Amikor ehhez közeledik az ország, akkor elindul egy csiki-csuki, emel-e a kongresszus a plafonon vagy bizonyos állami kifizetéseket, szolgáltatásokat ideiglenesen le kell állítani. Buffett szerint

nem lesz fizetésképtelenség, hamar megszülethet az új plafon, és egyébként is a dollár marad a világ első számú devizája, nincsen valódi kihívója.

Döbbenetes méretek

A Berkshire eredményei amúgy elképesztőek, a cég vagyona 719 milliárd dollár, az első negyedévben 8 milliárd dollár feletti volt a nyereség, és mintegy 130 milliárd dollár szabadon elkölthető forrása is van a cégnek. Buffett szerint ennyi pénzből a Berkshire továbbra is az elefánt méretű befektetésekre vadászik, mint mondta,

„szívesebben fektetnék be még egy jó cégbe, mint hogy a készpénzen üljek, de a részvények elég drágák manapság. Ilyen méretben magáncégek már nem nagyon vannak, a tőzsdeieket pedig nehezebb megvenni, a felvásárlási szabályok, a részvényesi jóváhagyások miatt.”

Na de mégis mibe?

Azért a részvényesek egyes szektorokról kérdezve csak előcsalták a preferenciáit. Buffett elmondta, hogy részt kíván venni az energiaátmenetben, A Berkshire Hathaway elsősorban a megújulóenergia-termelésben szeretné növelni a jelenlétét, szélenergiába és más tiszta energiatermelésbe fektet be, valamint az érdekli, hogy a távvezetékeket miként lehet jobban összehangolni a megújuló forrásokkal.

Buffett szerint ugyanis az Egyesült Államok megújuló energiával kapcsolatos megközelítése ma még túlságosan széttagolt, államonként eltérő szabályozásokkal, és nincs társadalmi szintű szervezett erőfeszítés. A második világháború volt a példája, vagyis amikor baj volt, a szövetségi kormány és az amerikai vállalkozások közötti jobb olt a koordináció, az energetikában most a béke alatt kellene jobb összefogás.

Az autógyártók nem kellenek a streaming igen

Ugyanakkor a Berkshire nem fektet be az autógyártókba, csak az autókereskedelembe. Buffett szerint ugyanis túl sok globális versenytárs van ahhoz, hogy az autógyártó iparág vonzó hozamot termeljen.

A szektor az elektromos járművekre való átállás kellős közepén van, ami hatalmas tőkeköltségekkel és kockázatokkal jár a közeljövőben, mielőtt kiderülne, mely vállalatok lesznek sikeresek, és melyek nem.

Buffett szerint a streamelés is továbbra is kihívásokkal teli üzlet, de ő ragaszkodik hozzá (a Berkshire tavaly a Paramount részvényeinek legnagyobb tulajdonosa lett),

Sok a versenytárs, ők alacsonyan tartják az árakat. Könnyű lemondani az egyik streaming-előfizetést, és egy konkurens szolgáltatásra átugrani.

A bankok betéteseit meg kellett menteni

Warren Buffett ostorozta a bajba került amerikai bankok túlzott kockázatvállalását, szerinte ez volt az idei problémák fő oka. Konzervatívabb banki gyakorlatra és jobb kommunikációra szólította fel a szabályozó hatóságokat, ugyanakkor úgy vélte, hogy a szabályozók helyes döntést hoztak, hogy beavatkoztak a betétesek védelme érdekében a márciusban megbukott bankoknál, köztük a Silicon Valley Banknál .

Ha nem tették volna, az katasztrófa lett volna

– mondta Buffett.

A geopolitikai kockázat

Buffett egyik legfurcsább lépése az volt a közelmúltban, hogy előbb több mint 4 milliárd dolláros részesedését vett a Taiwan Semiconductor Manufacturing Companyban (TSMC), majd mindössze néhány hónappal később eladta a részvényeit a tajvani félvezetőgyártóban, amely a világ vezető csipgyártója.

„A Taiwan Semiconductor az egyik legjobban menedzselt és legfontosabb vállalat a világon, és ugyanezt elmondhatja majd magáról öt, tíz vagy húsz év múlva is, csak nem tetszik az elhelyezkedése.”

– mondta Buffett.

Vagyis szerinte aggodalomra ad okot az Egyesült Államok és Kína közötti potenciális geopolitikai viszály, amely eszkalálódik, és Tajvan a konfliktus középpontjában áll.

A 92 éves Buffett és a 99 éves Munger ugyanakkor egyáltalán nem titkolták, hogy különösebben nem érzékenyek a mesterséges intelligencia és a robotika terén. Buffett ugyanis tartja magát a híres elvéhez, csak abba fektet, amiről azt gondolja, hogy teljesen megértette az üzlet logikáját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!