Váratlanul elküldték az MVM vezetésének nagy részét

Legfontosabb

2023. május 4. – 13:01

Váratlanul elküldték az MVM vezetésének nagy részét
Fotó: Róka László / MTVA Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex úgy tudja, hogy a kirúgások folytatódnak, kérdés, hogy kik lesznek az új erők, és ennyi csere nem veszélyezteti-e a cég működését.

Egész héten zajlottak a kirúgások az MVM-nél – hallottuk több forrásból is. A társaság friss vezérigazgatója, Mátrai Károly a helyén maradt, illetve a korábbi vezérigazgató-helyettesek közül egy, Fazekas László gazdasági vezérigazgató-helyettes is folytonosságot jelent.

Ugyanakkor az összes többi vezérigazgató-helyettes megkapta kedden az „elbocsátó szép üzenetet”,

majd szerdán erről már a cég dolgozói is értesülhettek (nem hivatalos formában, de elterjedt, mi legalábbis úgy tapasztaltuk, hogy ekkor már mindenki sokat tudott).

Az MVM honlapján elérhető szervezeti ábra és vezetői portrék alapján, ami még a megelőző állapotot tükrözi, olyan neves és régi szakemberek távoznak, mint Alkér Zoltán, Fluck Benedek, Sum János, Spilkó József. Ők a szélesebb közvélemény előtt nem, de a szakmában nagyon ismert nevek voltak. Mint hallottuk, ez valójában csak a teteje és a kezdete a változásoknak, igazgatói, szakterületi vezetői és leányvállalati vezetői szintén is részben voltak, de lesznek is még változások.

De miért történhetett mindez? Mátrai Károlyt nem tudtuk elérni, de azt hallottuk róla, hogy miután megismerte, átvilágította a céget, nem volt maradéktalanul elégedett azzal, amit talált (ami jelen esetben egy nagyon finom megfogalmazása a tapasztalatainak).

A sok különböző leányvállalat, alegység, kft. sokféle irányba húzott, nem voltak nagy, közös irányok. Inkább mindenki a maga pecsenyéjét sütögette, és itt most nem valami nemtelen ügyletre vagy korrupcióra utaltak a forrásaink, hanem arra, hogy a saját egyéni érdekeik és céljaik alapján dolgoztak az egységek.

Ahogy egyik, a változásokat még a legpozitívabban kommentáló forrásunk mondta:

muszáj volt valamit csinálni.

A legizgalmasabb persze mindig az, hogy mi jön ezután. Kik lesznek az újak? Az MVM vezetését általában rendkívül gyorsan, sokszor valódi indokolás nélkül szokták elzavarni, így nem lesz könnyű az energetika legjobb szakembereit megnyerni. Hiszen ők is tarthatnak attól, hogy amennyiben aláírnak, majd eléri őket az „MVM-betegség”, vagyis egy kis idő után őket is 24 órás összepakolási idővel elküldhetik. Bizonyos leányvállalatoknál mindenesetre biztosan további változások várhatók.

Mátrai Károly, az MVM vezérigazgatója – Forrás: KELER-KSZF
Mátrai Károly, az MVM vezérigazgatója – Forrás: KELER-KSZF

A konkrét nevekbe nem mennénk bele, így nem tudjuk pontosan azt sem, hogy miért egyedül Fazekas maradhatott a helyén, aki régi motoros, még az E.ON-tól érkezett, amikor az MVM bekebelezte a cég egy részét. Azóta több poszton dolgozó, technokrata vezető volt. Ugyanakkor ezt másokról is el lehet mondani, volt, aki azt emelte ki számunkra, hogy például Alkér Zoltánhoz hasonló gázelosztási szakember nincs sok az országban.

Vagyis ha a távozókat nem sikerül zökkenőmentesen pótolni, akkor a múlttal történő szakítás célja miatt a szakmaiság is veszélybe kerül. Működési zavarokat okozhat ugyanis, ha egyszerre túl sok olyan ember jön, aki még „keresi a vécéajtót”, nem ismeri a céget. Hiszen bár a vezérigazgató-helyettesek távozása a leglátványosabb, a vezérhelyettesek alatti szinten is voltak váratlan kirúgások.

Neves, idős kollégák is kénytelenek voltak elmenni, és persze a fiatalítás mindig érthető, de olyan ikonikus nevekről is szó van, akik bizonyos területeken, idős koruk ellenére is remek munkát végeztek, például az európai szabályozással kapcsolatban kiváló szakanyagokat készítettek

– hallottuk.

Vélhetően azért vannak már elképzelések arról, hogy kik érkeznek, nem most kezdik el keresni az utódokat, de egy ekkora változás az MVM egész karakterét megváltoztathatja. Nekünk úgy tűnt, hogy bár hivatalos bejelentés még nem történt, a folyamatot a versenytársak, még a nemzetközi cégek vezetői is ismerik, az nyílt titok a szakmában.

Az mindenesetre némileg paradox helyzet, ha nem lehet tudni, hogy kinek kell átadnia egy távozó vezetőnek a feladatokat, hiszen még nincs meg, hogy ki jön új emberként. Addig természetesen nehéz megítélni az új csapat minőségét, de ahogy hallottuk,

az igazgatóság is változhat.

Ehhez az MVM esetében nem is kell közgyűlés, az állam, azon belül pedig az Energiaügyi Minisztérium mint a tulajdonosi jogok gyakorlója, gyorsan dönthet. Egy változásban biztosak vagyunk, Kovács Zoltán korábbi igazgatósági tag a Monetáris Tanács tagja lett, így őt összeférhetetlenség miatt biztosan pótolni kell. Igaz, arról is hallottunk elképzeléseket, hogy az igazgatóság kisebb létszámmal folytatja.

Egy állami cég esetében ilyen változtatást nyilván nem lehet politikai egyeztetés és támogatás nélkül végrehajtani, de volt, aki azt is elmondta, hogy még olyan vezetők is repültek, akik a Fidesz egyes, „ikonikus” vonalaihoz szorosan kötődtek. Végül olyan elképzeléseket is hallottunk, hogy Mátrai megváltoztatná a holding és a szervezet egyéb tagjainak viszonyát, például nem akar duplikált posztokat. Mivel többekről azt hallottuk, hogy május 5-e az utolsó munkanapjuk, alighanem hamarosan hivatalos bejelentés is várható.

Az állami vállalatok irányításának fejcserékkel terhelt átalakítása nem példa nélküli az utóbbi időben: április végén a MÁV és a Volánbusz vezetését szabta át Lázár János miniszter.

Frissítés: Május 4-én az MVM is adott a honlapján egy rövid tájékoztatást, amiből további információk ismerhetők meg.

Eszerint az MVM Zrt. igazgatósága 2023. május 8-tól átalakítja az MVM Zrt. operatív vezetését, megváltoznak korábbi vezérigazgató-helyettesi, igazgatósági szakterületek, és változik a hozzájuk kapcsolódó feladat- és hatáskörök felosztása is.

Távozik Spilkó József termelési és műszaki vezérigazgató-helyettes, Alkér Zoltán infrastruktúra vezérigazgató-helyettes, Dr. Cseh Tamás Zoltán csoportszintű nemzetközi-, befektetési üzletági és tranzakciós igazgató, illetve Dr. Tomaj Balázs csoportszintű kiemelt ügyekért és kapcsolatokért felelős igazgató, továbbá kikerül az MVM Zrt. felsővezetéséből Sum János Szilárd kereskedelmi vezérigazgató-helyettes, Fluck Benedek humánerőforrás-és szolgáltatási vezérigazgató-helyettes és Tokai Magdolna csoportszintű támogatáskoordinációs igazgató.

A változások következményeként az MVM Zrt. szervezete egyszerűbb és átláthatóbb lesz, ami hozzájárul a Csoport versenyképességének javításához. A változás az üzleti folyamatokat nem érinti. Az MVM Zrt. hivatalos tájékoztatást ad majd az új menedzsment összetételéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!