Mátrai Károly az MVM új vezetője, Lantos Csaba miniszter a régi munkatársát kérte fel a nagy feladatra

2023. január 19. – 12:32

Mátrai Károly az MVM új vezetője, Lantos Csaba miniszter a régi munkatársát kérte fel a nagy feladatra
Mátrai Károly – Fotó: Vemi Zoltán / Keler KSZF Zrt.

Másolás

Vágólapra másolva

Mátrai Károly lesz az MVM-csoport új vezérigazgatója január 23-ától, és a cég igazgatósága is megújul – jelentette be a társaság. A közlemény szerint a tulajdonosi jogokat gyakorló Energiaügyi Minisztérium azt várja az MVM Energetika Zrt. új vezetésétől, hogy tovább fokozza a nemzeti nagyvállalat nemzetközi jelenlétét és jelentőségét.

Iparági forrásaink szerint a kinevezés jó hír, Mátrai Károly ugyanis pályatársai szerint nagyon ért az energetikához, a legnagyobb erőssége, hogy pénzügyi szemlélettel pillanatok alatt kiszúrja, ha valami nem kóser egy szervezetben az energetikai elszámolásnál.

A neves energetikai szakember esetében viszont nehéz lenne nem észrevenni, mennyire régóta összefonódott a pályája Lantos Csaba energiaügyi miniszter életútjával. Mátrai több mint negyedszázados tőkepiaci tapasztalattal rendelkezik, 2008-tól tizenkét éven át volt a magyarországi gázkereskedelmi platformokat, számos hazai és külföldi energiakereskedőt is kiszolgáló Keler KSZF Zrt. vezérigazgatója. Ezen időszak egy részében Lantos Csaba volt a Keler elnöke.

Aztán nem túl szépen, de Mátrainak el kellett hagynia a céget, de Lantos nem hagyta cserben. 2020 után a svájci központú, de magyar eredetű integrált energiakereskedő, a MET-csoport romániai, majd spanyolországi leányvállalatainál dolgozott. A MET elnöke Lantos volt, és mint hallottuk – a részletek pontos ismerete nélkül – a romániai pénzügyi igazgatói munkában is siker övezte Mátrai munkáját, fogalmazzunk úgy, hogy feltárt némi racionalizálási lehetőségeket.

Az MVM-csoport új igazgatóságot is kapott elnöke Czepek Gábor, tagjai Mátrai Károly mellett Benczédi Balázs, Fazekas László, Horváth Péter János, Kovács Zoltán és Szarvas Ferenc, közülük is többen Lantos Csaba régi munkatársai, barátai, a többiek klasszikus állami motorosok.

Az MVM vezetői kiválasztása a 2008-as miniszterelnöki castingra emlékeztetett, vagyis eléggé hosszúra és némileg kínosra sikeredett. Emlékezhetünk, 2008-ban már boldog-boldogtalan felkérést kapott, míg végül Bajnai Gordon elvállalta a hálátlan feladatot. Valami hasonló játszódott le Magyarország egyik legnagyobb cégének, az MVM-nek a vezérigazgatói kinevezése körül is. Lantos Csaba energiaügyi miniszter állítólag feladatul kapta, hogy a szervezetnek új vezetőket szerezzen, az előző vezérigazgatónak, Czepek Gábornak ugyanis nem alakult ki saját holdudvara, nagyon sokan még a rendkívül népszerű Kóbor Györgyhöz (kettővel korábbi vezér) kötődtek.

A feladat eleve hálátlan, igazi karrierépítő, jellemzően 1-2 év alatt mindenki belebukik, ráadásul most még egy extra méretű racionalizáció is vár az első emberre.

Ahogy egy hete egy állami vezető fogalmazott a Telexnek szűk körben: ráfér az MVM szervezetére egy kis „ciánozás”, az igazgatóságban véghezvitt nagyobb váltás is ennek tudható be.

Korábban többen is felkérést kaptak, így Lehőcz Balázs a MET-csoportból, vagy Biczók András, a MAVIR vezetője, de előbbi nem vállalta, míg utóbbinál uniós konfliktus keletkezett volna, mert a rendszerirányítóból nem lehet közvetlenül átlépni egy piaci szereplőhöz. a miniszter (Lantos Csaba) ekkor egykori közvetlen kollégáihoz fordult, és találta meg végül Mátrai Károlyt. Az, hogy ő elvállalta, jó hír, mert forrásaink szerint képzett szakemberről, tapasztalt vezetőről van szó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!