Publicus: Hónapról hónapra egyre többet költenek a dolgozók és a nyugdíjasok élelmiszerre

2023. április 14. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

Hónapról hónapra több pénzt hagynak a boltokban a bevásárlók, derült ki a baloldalhoz köthető Publicus Intézet április eleji felméréséből, amit a Népszava ismertetett.

A megkérdezettek szerint

  • decemberben átlagosan havi 101 ezer forintból vásároltak élelmiszert, április elején viszont már 105 ezer forintos havi kiadásról számoltak be.
  • Ezen belül az aktív munkavállalók havi költése 111 ezer forintról 114 ezer forintra,
  • a nyugdíjasoké pedig 81 ezer forintról 91 ezer forintra nőtt.
  • Az inaktívak, azaz a valamilyen okból nem dolgozók (tanulók, háztartásbeliek) költése viszont lecsökkent: havi 95 ezerről 82 ezerre.

A lap a KSH legutóbbi adatai alapján azt írta, élelmiszerből ugyan 8,6 százalékkal kevesebbet tudtak eladni a boltok februárban, a vásárlók összességében mégis 121 milliárd forinttal több pénzt hagytak a boltokban.

A felmérés szerint a megkérdezettek decemberben még úgy érzékelték, 77 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára egy év alatt, április elején viszont ennél valamivel alacsonyabb, 65 százalékos drágulást érzékeltek. Ez viszont még mindig magasabb a KSH hivatalos adatainál, ami 42,6 százalékos élelmiszerár-drágulást mért márciusban.

Márciusban még mindig 25 százalék felett járt az infláció: pontosan 25,2 százalékon,, míg ez januárban 25,7, februárban pedig 25,4 százalék volt. Orbán Viktor pénteken erre úgy reagált, „biztató a néhány tized százaléknyi csökkenés, de ez sajnos nagyon kevés”. A miniszterelnök szerint egyelőre még mindig nem tart ott az infláció, hogy az élelmiszerekre kivetett árstopot kivezessék, így az egy ideig még biztosan marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!